Macross Frontier

Jakub Lhota – 2008-10-13

Macross F Logo

Original Run 24. prosince 2007 - 26. října 2008
Formát 25 TV
Režie Yoshiki Kikuchi, Shoji Kawamori
Japonský název マクロスF
Studio Satelight, Studio Nue

Alto Saotome. Každý chlapec by chtěl být v jeho variabilní stíhačce, která by zahanbila i Starscreama z Transformers, a každý muž by zas chtěl být v jeho slečně. Vlastně slečnách, neboť po „Princezničce“, pase popová megastar Sheryl a talentovaná Ranka s vlasy chovajícími se jako uši strýčka Fida. Jenže Alta spíše než pozice v milostném trojúhelníku zajímá létání a papírové vlaštovky. Budoucnost na palubě kolonizační flotily je zkrátka divná.

Fanoušci značky, slavící tímto novým počinem pětadvacáté výročí, si můžou být jisti, že Studio Nue drží klíčové prvky na místě. Nostalgickou slzu vyvolá i konstantní odkazování na předešlé řady. Hon na nováčky pak zahajuje bombastický první díl, představující destilovanou esenci kladů nového Macrossu.

Extatické výkřiky však brzy střídá střízlivé, kritické „ouha“. Základy vztahů mezi postavami se vyvíjí šnečím tempem. Děj jednotlivých epizod sklouzává k rutině sledující běžný život a končící většinou dogfighty s hmyzí rasou Vajra, o které se toho ví trestuhodně málo. Jak posune děj pětiminutová honička roztomilé příšerky zamotané do Sheryliných kalhotek?

Fantastické vizuály vynikající hlavně při panoramatických záběrech a rychle střižených vesmírných bitvách poháněných repetitivními j-pop slaďáky, potažmo kvalitním orchestrálním soundtrackem, postupně blednou. Počítačem generované objekty ztrácejí detailnost a klíčová animace je velmi nekonzistentní.

Posádky korábů všemožných tvarů a velikostí naštěstí tvoří i sympaťáci jako je velitel Ozma Lee, Michael Blanc, nebo kormidelník Bobby. A jsou to hlavně jejich hlášky mířící do vlastních řad, jež přinášejí odlehčující, humorný nadhled. Oproti burácejícímu Kaminovi z TTGL je ale Ozmovo „Otoko nan da yo!“ jen šeptající ozvěnou.

Škoda. Romantice prostě chybí jiskra, zlosynům by slušel větší prostor a Altovi nějaký vývoj. Kdyby nemuseli scénáristé dohánět nevyrovnané tempo vyprávění v posledním tažení, mohlo to být lepší.

Hodnocení: 6/10

Galerie

Komentáře

  1. Frank 2008-10-15 19:59

    Tak pod to bych se s chuti podepsal, jen bych jeste snizil hodnoceni na 5/10.

    Animace je misty opravdu odporna (a osobu, ktera delala character designy, by mel nekdo zastrelit), postavy jsou nezajimave a krome toho nemam rad j-pop.

  2. Flanker 2008-10-17 19:37

    Hmm mne sa to celkom pacilo i ked to Aimo Aimo tiez uz liezlo na nervy. Na animaciu som nebol neako extra tvrdy cize tak 7-8/10

  3. Milan Simak 2008-10-18 15:17

    Holt je to akasi anime variacia na High School Musical a podobne hudobne zabavky, ale najvacsi nedostatok je v disharmonii rozpravania. Jednotlivym prvkom (vyvoj postav, postranne motivy atd.) je totiz v priebehu serie prikladana striedavo rozlicna vaha. Keby to bolo urobene s citom pre scenar, postavy a drzalo pokope, v poriadku. Ale takto je to len nadstavovanie kase, ktora sa v konecnom dosledku nechutne pripalila.

  4. Vavča 2008-10-19 10:48

    Tak chápu výhrady recenze, ale přesto podle mě romance jiskru měla. Charaktery byly sympatické. Vizuálně to bylo bomba, nemluvě o audio stopě, Yoko Kanno patří k tomu nejlepšímu. Nemáte rádi jpop? Hmm, smůla, já ano, když je tak kvalitní jako byl tady, OST a singly k němu jsou jednoduše geniální. Citace starých sérií mě taky pobavily. Jistě mohlo se více zamakat na postavách, příběhu, tempu vyprávění a mohlo být pár dílů navíc, ale i tak je o králi mecha letos rozhodnuto.

  5. Laughing Man 2008-10-22 19:16

    Caparso: To se ti nezdálo, minimálně jedna skladba skutečně byla vykrádačkou pirátů, sami tvůrci se k tomu přiznávají :-)

  6. Marcus 2008-10-30 12:44

    Bohužel musím souhlasit s recenzí. Nový Macross se podle mě moc nepovedl. J-popové písně mi brzy začaly vadit a některé napínavé sceny doslova zabily (nemluvě o pubertálních a kýčovitých textech). U anime jsem zvyklý na patos, ale v MF opravdu překročil hranici únosnosti. Někdy jsem si připadal, že sleduji seriál o kariéře popové zpěvačky a ne scifi/mecha. Hlavni hrdina mi přišel nezajímavý.

    Abych jen nehanil. Některé akční pasáže byly povedené a potěšily mě i odkazy na předchozí Macross serie.

    Snad se příště autoři vydají méně fanservisovou a okázalou cestou. Někdy méně znamená více.;-)

Vložení komentáře