Ramble I: AnimeBlog

Jakub Lhota – 2008-05-15

Internetová prezentace o japonské animaci nemůže stát jen na recenzích a novinkách, kde se autorův úhel pohledu sráží s požadavkem objektivního hodnocení. A už vůbec nestojí na obrovském obrázku po zadku se hladících bišíků na tyrkysovém pozadí, plném růžových výkřiků typu „woztomiloučký“, či „mocinky cool“.

Český pojem „blogísek“, po tunelování další původní slovo, jímž náš národ svět oblažil, by se tak obecně dal charakterizovat jako: degradace jazyka, estetiky, funkčnosti, ale i informativnosti a originality textů. Proč o tom vůbec mluvím?

Impulsem k sepsání článku bylo uspořádání Anime Blog Awards. Událost, která má oproti „blogísku měsíce“ rozumný účel. Jistě, soutěž trpí oscarovým syndromem příliš mnoha zbytečných kategorií, ale jako rozcestník po sféře anglofonních zdrojů, funguje perfektně. Ty sahají od amatérských až po téměř profesionální.

Nemá cenu amíkům příliš mazat med kolem pusy. Je však pravda, že jejich bloggerská scéna je technologicky na úrovni, i když jim díky Wordpressu a službám typu AnimeBlogger chybí na první pohled výraznější identita. Nepochopitelné je pro mě epizodické zaměření, kdy autoři rozebírají jednotlivé díly dané série. Existují však i novinkové, či velmi zajímavé úvahové blogy, potažmo jejich kombinace.

Nemá cenu lamentovat nad tím, že se z českých teenagerů stávají až přehnaně japanofilní fanboys & girls. Berme to jako nutný vedlejší produkt procesu asimilace cizí kultury do té naší. To co mi vadí, je nedostatek kvalitních článků v našem rybníčku, ať už delšího odborného rozsahu, či krátké vypointované úvahy. Vypilované nástroje jsou všeobecně k dispozici. Doufám tedy, že náprava bude pouze otázkou cvičení slohu, tříbení vkusu a přehledu, a získávání zkušeností.

Zahraniční blogy, které navštěvuji

Galerie

Komentáře

  1. a4am 2008-05-16 11:30

    Jen mozna by bylo fajn, kdyby i zde byla moznost blogu. Jako na www.moviezone.cz, blogy jsou tam bokem a nejlepsi clanky jsou obcas prezentovany na hlavni strane:)

  2. Caparso 2008-05-16 11:50

    a4am: Díky za odpověď. To vůbec není špatné.

    Kdyby se v řadách našich čtenářů našli zájemci, tak by jistě stálo za to blog.reanimated.eu realizovat.

    Otázkou bude, jak by to mělo vypadat a jak na to…

  3. Nevermore 2008-05-16 20:22

    //Český pojem „blogísek“, po tunelování další původní slovo, jímž náš národ svět oblažil..//

    Tak to asi sotva.

    Jinak Star Crossed Anime Blog je jeden z mala anglofonnich blogu o anime, ktery je schopen prezentovat relativne rozumny a silenymi fanboyovskymi excesy nezatizeny nazor. Zbytek je temer necitelny pro ty, kteri zrovna dvakrat neholduji pantsu a libovolne dvojici anime lesbicek, ktere zrovna frci.

  4. Nevermore 2008-05-16 20:31

    PS: Zaroven povazuji za nezbytne autora clanku upozornit na jeden drobny fakt.
    Vetsina autoru na AnimeBlogger.net a podobnych strankach nejsou Americane, nybrz lide z oblasti Jihovychodni Asie (nejcasteji Malajsie , Singapur nebo Hong Kong). To jen tak pro informaci. Samozrejme jsou tam i Americane a Evropane, ale prevazna vetsina z nich opravdu je z Asie.

  5. Caparso 2008-05-16 22:51

    Nevermore: ten úsek s blogískem bereš moc doslova, nebo to není tak vtipné jak jsem myslel.

    Jinak je mi jasné, že zahraniční scéna se taky hemží emo fan-základnou. Cílem článku však nebylo vzdychat nad tím, jak oni jsou lepší. Jen je tam (pochopitelně) větší výběr a nápady, které u nás zatím chybí.

    PS: Díky za opravu, na fakt, že píší i anglofonní asiaté, jsem zapomněl.

  6. Nevermore 2008-05-16 23:12

    Caparso: Tim nebyli mysleni emari. Uchylni fanboyove jsou mnohem horsi nez emari, protoze se nedaji pouzit ani jako terc posmechu (resp. daji, ale clovek to nevydrzi moc dlouho cist a zachovat si pri tom zdravy rozum)

    Hlavne je v anglofonni anime komunite vice lidi a adekvatne tomu se ve fanouskovske zakladne nachazi nepomerne vice lidi, kteri nejsou sileny fanboy/fangirl, uchylak se zalibou v malych holcickach/chlapccich/zviratkach etc. a priznivce haremovek, ale docela normalni lide, kteri se radi podivaji na serialy, ktere nejsou kopa bezmyslenkoviteho fanservisu. U nas ti lide jsou samozrejme taky, ale tim, ze anime komunita je u nas mala (a lidi, co jsou schopni prezentovat zajimavy nazor neotrelym zpusobem_ je jeste mnohem min), je jich opravdu nepatrne mnozstvi. Jiny rozdil v tom nevidim.

    Myslim si, ze pokud by na ceske scene existovali lide, kteri by ostatnim chteli neco sdelit a dokazali to udelat ctenarsky pritazlivou formou, tak uz by tu ty blogy byly. Jejich absenci povazuji za jasne znameni toho, ze zde ten zajem neni (popr. tu alespon nejsou lide, kteri by se toho ujali).

    To, ze ta pasaz s blogiskem ma byt vtip, mi samozrejme doslo. Bohuzel asi nesdilim tvuj smysl pro humor, coz jsem (mozna trochu nevhodnym zpusobem) dala najevo. Ale jinak zajimavy clanek.

  7. Vecchio 2008-05-17 18:55

    Nevermore, nechci rýpat, ale také považuji za nezbytné Tě upozornit na chybu. :-))

    Hlavne je v anglofonni anime komunite vice lidi a adekvatne tomu se ve fanouskovske zakladne nachazi nepomerne vice lidi…

    Já bych řekl, že poměrně.

    Jinak děkujeme za hodnotné komentáře.

  8. Nevermore 2008-05-17 19:58

    Vecchio: Slovo nepomerne v tom vyznamnu znamena, ze se to neda srovnavat.

  9. Nevermore 2008-05-17 20:05

    Ale jinak je to v podstate jedno, protoze to s obsahem clanku nema co delat.

  10. Caparso 2008-05-17 20:56

    No tak já roztrhnu partu úplně, a kdybych měl v této hlouposti slovo, použil bych “úměrně”.

    Nevermore: založ blog, rád bych si od tebe přečetl víc .-)

  11. Nevermore 2008-05-17 21:50

    Mam ve zvyku pouzivat nepomerne a nesrovnatelne jako synonyma, pokud je to spatne, tak me o tom budete muset presvedcit nejlepe pomoci nejakeho (vykladoveho) slovniku. Ale vasi verzi vam neberu, muj jazykovy cit je kapitola sama pro sebe.

    Caparso: Blog (ani blogisek) nemam, protoze si nedovedu predstavit, co bych v nem objevovala za moudra sveta. A vzhledem k tomu, ze nedisponuji ani diarem ci zapisnikem (ve kterem by byly vic nez dve radky), tak muj blog by asi nevydrzel moc dlouho.
    Na tohle je potreba nekdo svedomity. (nebo nekdo, kdo holduje ego-masturbaci)

  12. Vecchio 2008-05-17 23:27

    Caparso: Básník nechtěl říct, že by použil slovo „poměrně“, chtěl jen naznačit, že bylo použito slovo s opačným významem, než jak velí logika.

    Nevermore: Doporučuji slovník Ústavu pro jazyk český.

    Slovo nepoměrně totiž – v daném kontextu – značí, že poměr mezi normálními lidmi a úchyly v anglofonní anime komunitě se liší od poměru v té naší. Ale z předchozí části věty vyplývá, že jsi chtěla naopak říct, že poměr je stejný, ale absolutní počty se liší (poměrně).

    #11 – Steelista? :D

  13. Nevermore 2008-05-17 23:38

    Co jsem chtela rici je, ze ty pomery stejne nejsou a dle meho nazoru je v anglofonni anime komunite vetsi procento snesitelnych fanousku oproti te ceske. V tom pripade by se hodilo i to drive avizovane nesrovnatelne.
    A ted bychom mohli popojet a venovat se treba tomu clanku.
    Za doporuceni Ustavu pro jazyk cesky dekuji.

  14. Nevermore 2008-05-17 23:41

    ETA: (protoze nemam rada cislo trinact) Skrtni to adekvatne a ta veta bude mozna i davat smysl. Dalsi ukazka toho, ze po desate by clovek mel drzet hubu a krok a pripadne poznamky si schovat na jinou hodinu.

  15. Vecchio 2008-05-18 02:11

    Díky, teď už mám jasno a souhlasím. U nás je anime (a tím pádem i související média) doménou postarších podivínů a vypatlaných dětiček. Jen nevím, ke které skupině se řadím já. :-)

  16. dooku 2008-05-19 18:19

    Mít možnost blogu na reanimated.eu by bylo fajn, ale asi by dalo práci je zprovoznit.
    Úroveň českých blogů o anime je mizerná, tedy aspoň ty co jsem navštívil já za mnoho nestály. Je pravda, že naše anime/manga komunita je poměrně malá, z toho ještě míň lidí je schopno něco smysluplného napsat :(
    Jinak k těm postarším podivínům a vypatlaným dětem – taky bych měl problémy se někam zařadit ;)

  17. Setesh 2008-05-22 15:19

    Poněkud xenofobní konverzace nemyslíte? ^^
    To se týká hl. Nevermore…
    Kvalitní blogy u nás chybí a je to škoda. Jednou až mě přejde lenost se snad o nějaký ten blog pokusím :) Zatim jsem vděčný za reanimated.eu

  18. Nevermore 2008-05-22 23:50

    Setesh: Proc by to melo byt xenofobni? V cem? Nerada bych se tu tasila slovnikem cizich slov, ale mozna by to nebylo od veci. Je to muj ciste subjektivni nazor, ze v ceske anime komunite je mene snesitelnych lidi_nez v te anglofonni. Muzes nesouhlasit, to je tve pravo, ale obvinovat me z xenofobie mi pripada ponekud podezrele.

  19. Steelista 2008-05-23 01:26

    Pravda, u nás nevzniká (ve srovnání s anglofonními texty) mnoho přínosných a čtivě psaných článků na téma Japonsko, protože je nás jednoduše málo. A ten, kdo ví dost na to, aby něco schopného napsal, si to buď nechá pro sebe, anebo to utopí v nějakém krajně neznámém webu/blogu.

    Dokud nebudeme národem japanofilů, tak se toho příliš nezmění. Mladé generaci sice neschází nadšení, ale ruku na srdce – kdo z náctiletých je dnes schopný napsat něco delšího než SMS a srozumitelnějšího než návod k sestavení polského sektorového nábytku?

    Dobří autoři se u nás holt musí hledat pod každým kamenem a jejich práce se musí směrovat na známé weby. Jinak se k lepším výsledkům v oblasti publikace tematických článků nedostaneme.

  20. Setesh 2008-05-24 16:04

    Nevermore: Tvůj názor ti nikdo nebere. Naopak s ním plně souhlasím. Reaguji ovšem na podání tvého názoru, které působí velice pohrdačně vůči lidem s jiným vkusem než máš ty.

  21. Nevermore 2008-05-24 17:30

    Setesh: To je sice mozne (mohla bych se o tom dohadovat, ale to na tomto miste neni moc relevantni a krom toho ma cenu se hadat jen za predpokladu, ze te zajima nazor druhe osoby. Takze se omezim jen na toto: Nevadi mi, cemu ve svem soukromi clovek holduje, vadi mi, pokud to na verejnosti demonstruje takovym idiotskym zpusobem, jakym to delaji fanboys & fangirls. Tot vse.) , ale stale nechapu, v cem je to tedy xenofobni. Maximalne tak povysene, to bych jeste snesla, ale xenofobie spociva v necem jinem.

  22. Setesh 2008-05-24 18:01

    Beru xenofobii jako strach z něčeho co neznáme,nechápeme…
    Xenofobie se nevztahuje jen na nenávist vůči jiným národům.

  23. Nevermore 2008-05-24 18:49

    Setesh: Coz porad nevysvetluje tvoji teorii. I kdybychom to brali tak, ze me povazujes dejme tomu za kulturne xenofobni (coz samozrejme existuje, to uznavam), tak zasadni problem tve teorie spociva v tom, ze ja ty lidi neposuzuji podle toho, jake jsou jejich konicky (znam fanousky, kteri maji polstare se svymi oblibenymi anime hrdinkami a fanynky, jejichz knihovnicka s BL publikacemi je vetsi nez pulka obyvaci steny a presto proti nim nic nemam a povazuji je za normalni lidi, protoze se tak vyjadruji a ackoliv jsou jejich konicky rekneme nezvykle, tak se porad chovaji jako normalni jedinci. Nerozumim jejich konickum, ale neodsuzuji je kvuli tomu.), ale podle toho, jak se vyjadruji. Yaoi fanynky a loli fanousci mohou byt snesitelni, za predpokladu, ze sve konicky necpou ostatnim 24 hodin denne. Pokud se dokazi ovladnout v diskuzich a necpou nekomu v rozhovoru o rybareni svoje zazitky s pantsu, tak nevidim zadny problem. Stejne tak nemuzu vystat lidi, kteri byt maji stejne konicky nebo stejne nazory na urcite veci, tak je davaji najevo takovym zpusobem, se kterym se neztotoznuji a prici se mi. Takze v mem pripade to neni o tom, jestli holduji necemu, cemu nerozumim nebo co je mi vzdalene, ale o tom, jakym zpusobem to prezentuji na verejnosti.
    Tudiz se nepovazuji za xenofobni.
    Mas-li k tomuto tematu nejake poznamky, tak prosim. V opacnem pripade povazuji tuto debatu za uzavrenou.

  24. Madlenka 2008-05-24 20:11

    Napad a4am vubec nezni spatne, sic nejspis patrim ke kategorii vypatlanych deticek a tim muj komentar vedle Poeovskych velikanu mirne pozbyva vyznamu, primlouvam se za to take =).

  25. Setesh 2008-05-24 20:58

    Nevermore: Ta moje “teorie” je pokud vím komentář číslo 17. Přečti si své příspěvky mezi 1. a 17. komentářem a řekni mi co v nich vyvrací můj názor?
    btw. prezentace daného stylu na veřejnosti je také součástí kulturního vyjadřování ^^ (ovšem vím vše má své meze…). ps: už mlčim omlouvám se za spam.

  26. Nevermore 2008-05-24 21:12

    Setesh: Ale co v nich potvrzuje tvuj nazor? To, ze si nejak interpretujes neci vyroky neznamena, ze ta interpretace je spravna. Pokud napriklad uvedu “je schopen prezentovat relativne rozumny a silenymi fanboyovskymi excesy nezatizeny nazor.” , tak to muze znamenat nekolik veci. a-nesnasim kohokoliv, kdo zapada do skatulky fanboy, b-nesnasim lidi, co sve fanboyovske tendence hlasite projevuji na verejnosti do te miry, ze se to da klasifikovat jako exces, c-nesnasim cely svet a ve svych volnych casech se rezu ziletkou. Muzes si vybrat a nasledne me obvinit ze vsech tri, to nic nemeni na tom, ze b je spravne a mym cilem nebylo urazit fanboye, ale lidi, kteri splnuji dva pozadavky fanboyovskych excesu -tzn. a-byt fanboy, b-projevovat se neprimerenym zpusobem. Takhle se tu muzeme bavit o kazde me vete, ale predem avizuji, ze vsechny byly mysleny na lidi, kteri se radi do danych kategorii a splnuji i pozadavek “neprimereneho chovani”. Pokud me prispevky vzbudily jiny dojem, tak to nebylo mineno tak, jak sis to interpretoval.

  27. Nevermore 2008-05-24 21:14

    Madlenka: Nahodou.. toto byl prvni komentar, ktery me tu uprimne rozesmal. Mozna bys o tom blogu mela uvazovat. XD
    A slovni spojeni “vypatlane deti” jsem doufam nikde nepouzila.

  28. Setesh 2008-05-24 22:31

    Po pravdě řečeno jsem nad tím co píšeš nijak nepřemýšlel… Mohl bych se s tebou hádat dál a nemohu popřít že mě to baví. :D Bohužel čas stále běží a má středeční maturita je stále blíže. Je na čase se jít učit. Děkuji za možnost příjemného rozptýlení a zároveň se omlouvám jestli jsem tě nějak urazil (vím že moje záliba v hádkách je dosti nepříjemná…). Ještě jednou se omlouvám jak tobě tak vedení reanimated za spam.

    Mějte se fanfárově.

    Po maturitě se tu jistě objevím (snad bez banu :D).

  29. Nevermore 2008-05-24 22:41

    Setesh: Hodne stesti u maturity. Me hadky a jine slovni prostocviky bavi tez, takze jsem spise pobavena nez cokoliv jineho.

    Nicmene me opravdu tesi, ze nepremyslis nad tim, co jini pisou, ale presto ti to neda a komentujes to. To je docela neobvykle, mozna se tvym pristupem budu v budoucnu inspirovat. XD

  30. Vecchio 2008-05-25 01:37

    Člověk tu den není a nestačí se divit, jaký flame se rozjel. Nevím, jestli je to tím, kolik je hodin, ale moc jsem vás nepochopil; snad zítra.

    Jedinou světlou výjimkou je Madlenka. Měla bys opravdu o nějaké tvůrčí činnosti uvažovat. :-)

    Blogy sice zatím nenabízíme, ale možnost přispívat přímo na REANIMATED je pro všechny stále otevřená.

    Setesh: Hodně štěstí u maturity!

  31. Setesh 2008-05-28 12:34

    Díky za přání :) btw už je to v kapse :D

  32. Caparso 2008-05-28 18:30

    Omedetou! .-)

Vložení komentáře