Co to má být? – Sugidama

Jan Kudrik – 2008-04-21

Drahá Alice,

nedávno jsem si všiml, že před vchodem do mého oblíbeného obchodu se sake visí veliká koule, která vypadá, jako by byla z pečlivě sestříhaných jehličnanových větviček. Vyptával jsem se na ni vedoucího prodejny, ale nějak jsme si navzájem neporozuměli. Obrátil jsem se taky na svého japonského kamaráda, jenže ten vůbec netušil, co mám na mysli. Co to teda má být?

Dan P., Tokio

Pod koulí z jedle, zpiješ se hnedle, Dane! Ta koule, kterou jsi spatřil, se totiž nazývá sugidama (někdy se jí taky říká sakebajaši) a za dávných časů ji vyvěšovali sládci před vchod, aby dali najevo, že očekávaný nápoj bude brzy hotov. Sugidama znamená v překladu cedrová koule, poněvadž to vlastně není nic jiného než mnoho cedrových větviček svázaných a sestřižených do tvaru dokonalé koule. Jakmile se v listopadu nebo prosinci uloží nová sklizeň rýže ke kvašení, vystaví se zároveň nová, ještě zelená sugidama. Když po pár měsících úplně zhnědne, znamená to, že je sake připraveno ke konzumaci. Dneska jsou sugidamy k vidění před těmi lepšími restauracemi, jež se pyšní širokým výběrem nihonšu [1].

Dnes už se sugidamy moc nedělají, ale kupodivu se dají sehnat přes internet. Není to však žádný levný špás, protože třiceticentimetrová koule vyjde na přibližně třicet tisíc jenů [2], a to nepočítám onu malou stříšku. Jenže teď se asi ptáš, jak velou kouli jsou schopní udělat, že? Já věděla, že tě to bude zajímat, Dane, a proto jsem se na tuto otázku snažila nalézt odpověď.

Bohužel nějakým nedopatřením se do Guinnessovy knihy rekordů nedostala kategorie „Největší sugidama“ (ačkoli je v ní uveden rekord „Největší vánoční věnec“). Avšak po dlouhém pátrání jsem zjistila, že v Momokawské výrobně sake v prefektuře Aomori [3] nedávno vyrobili něco, čemu říkají skromně „velká“ sugidama. Tento kousek má v obvodu 2,2 metry, váží okolo půl tuny a trvalo týden, než jej skupinka o pěti lidech dala dohromady.

Pokud ve vás předchozí odstavec probudil Přemka Podlahu a jste již celý natěšení, jak si vyrobíte vlastní sugidamu, nebo se dokonce pokusíte překonat rekord Momokawské „velké“ koule, mohl by vás zajímat tento návod, ve kterém je na třiceti čtyřech fotografiích vylíčen celý postup výroby. Popisky jsou sice v japonštině, ale obrázky mluví za vše.

A ještě jedna věc, Dane. Není ten tvůj japonský kamarád náhodou z Hokkaida? Jestli ano, neměj mu to za zlé, protože tam nahoře se sugidamy vyskytují jen zřídka. Pravděpodobně se tento zvyk nedostal dál než za severní hranice Honšú.

Vysvětlivky

  1. ^ Sake v japonštině znamená veškerý alkohol, ovšem výrazem nihonšu Japonci označují konkrétní nápoj z rýže.
  2. ^ To činí v době psaní článku necelých pět tisíc korun.
  3. ^ Nejsevernější prefektura ostrova Honšú.

Zdroj: The Japan Times Online

Komentáře

  1. Vecchio 2008-04-22 22:51

    Třicet tisíc jenů? Tak už vím, čím se budu v Japonsku živit. Už jsem si myslel, že mi nezbude nic jiného než gay klub. :-)))

  2. Caparso 2008-04-22 22:54

    Big in Japan allright, pay and I’ll sleep by your side. Things are easy when you’re big in Japan.

    Každopádně se v sugidamách promítá japonská pečlivost a cit pro krásu. Byla by to hezká ozdoba, nebýt té ceny :-(

Vložení komentáře