The Melancholy of Haruhi Suzumiya

Štěpán Šnederfler – 2006-08-11

Original run 3. března 2006 – 3. července 2006
Formát 14 TV
Režie Hiroshi Yamamoto
Původní název Suzumiya Haruhi no Yuuutsu
Studio Kyoto Animation

Nebojíte se experimentů? Jste unaveni sledováním nekonečných seriálů? Pak vám představím řešení ušité přímo na míru všem fanouškům mimozemšťanů, cestovatelů časem a lidí se speciálními schopnostmi. Pokud jste ovšem přímo něčím z výše jmenovaného, budete se asi nudit nebo na vás dokonce dopadne tíha melancholie. Tak jako se to stalo dívce jménem Haruhi Suzumiya.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

The Melancholy of Haruhi Suzumiya je čtrnáctidílný seriál. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Už méně časté bývá, že ani po zhlédnutí posledního dílu nevíte, co si o tom všem máte myslet. Pravděpodobně zůstanete jen nevěřícně zírat. A to nejen proto, že se tvůrci série rozhodli divákům pěkně zamotat hlavu tím, že nebudou díly vysílat chronologicky, takže například v desáté epizodě se odehrává děj čtvrté části. Pořadí jednotlivých epizod nebylo ovšem určeno náhodně, autoři ho poskládali s cílem dosáhnout silnějšího dojmu, což se jim, i přes nesouhlas části fanoušků, povedlo. Proto ti, kteří rádi škatulkují, mohou tento seriál s klidným srdcem vložit do šuplíku, který nese název „experimentální tvorba“.

Hlavní postavy seriálu The Melancholy of Haruhi Suzumiya

Hlavní zápletka není ničím nezvyklá. Očima obyčejného studenta se setkáme s neobyčejnými bytostmi a budeme svědky neobyčejných událostí. Zanedlouho objevíme, že epicentrem všech výstředností je dívka, která se mylně považuje za naprosto normální, což shledává závažným nedostatkem. Dojde k závěru, že je jen naprosto postradatelnou kapkou v moři a její dny po tomto zjištění začnou šedivět. Haruhi propadne melancholickým náladám, díky kterým se rozpoutá vír událostí, který může zapříčinit konec světa (alespoň v nám známé podobě).

Podaří se nakonec odvrátit nejhorší? Kdo pomůže trudnomyslné dívce vybřednout z depresí? Odpovědi se dozvíme ještě dříve, než jsou tyto otázky vůbec nastoleny.

Pokud se budete srdnatě prodírat jedním dílem za druhým s vidinou neočekávaného finále, pak vás musím zklamat. Konec je v podstatě jedno velké klišé. Cosi ve smyslu „láska je to, proč stojí za to žít“. Ale uvidíte, že vám to vadit rozhodně nebude. Konečně totiž narazíte na něco očekávaného, což se o zbytku Melancholie říct nedá. Musím dodat, že celý počin budí respekt pro svou mnohotvářnost. Dotkneme se filozofických otázek, které lidstvo pronásledují od samého počátku, setkáme se s myšlenkami, jejichž kořeny sahají až do antiky (například teorie o nespojitosti času). Vše je velice chaotické, avšak potom, co zapadne poslední kamínek do mozaiky, získáme alespoň zdání celistvosti.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Vizuální stránka je velice dobrá, pohyb postav je téměř realistický. A nejenom postav. Ani pozadí totiž není statické! Navíc si téměř v každé scéně můžeme všimnout propracovaných detailů. Když k tomu přidáme svěží barvy, získáme výsledek, který stojí za to vidět.

Ti, kteří se neobejdou bez kvalitní muziky, si přijdou na své zejména v epizodě, kdy se koná školní koncert. Sice uslyšíme jen dvě písničky, ale je vidět, že si autoři dali opravdu záležet. Ale ani jindy není podceňována důležitost hudebního doprovodu, který se plynule mění spolu s náladou.

Haruhi a Asahina

Opening je velice zdařilý, musím ovšem dodat, že kvalita endingu je snad ještě vyšší, což je velice nezvyklé. Nenechte se zmást openingem první kapitoly, ani zbytkem tohoto dílu, který může působit nejspíš jako pokus o vtip, který nikdo nepochopil, ale na druhou stranu odpovídá tomu, že koho zaujme první díl, je na nejlepší cestě, aby si seriál oblíbil. O co se v první části jedná, vám neprozradím, ochudil bych vás o AHA efekt, moment, kdy vám to konečně „docvakne“.

Dlouho jsem váhal, zda sérii doporučit, či nikoliv. Nakonec jsem se rozhodl, že neučiním ani jedno. Pokud si myslíte, že se dokážete smířit s celkovým chaosem a občas i s velkou dávkou nudy, podívejte se na první dva díly. Jak už jsem naznačil, první epizoda se velice liší od ostatních, tak proto pouze jedna na vytvoření vlastního úsudku nestačí. Překonáte-li nedostatky, které tato série bezesporu má, budete odměněni nádhernou animací, výtečným hudebním doprovodem a netradičními zážitky.

Hodnocení: 6/10

Komentáře

  1. Vecchio 2006-08-11 19:07

    Můj obvyklý antidepresivní postup se stoprocentní účinností:
    1) vybílení lednice
    2) konzumace nadměrného množství čokolády
    3) spánek

  2. xMort 2006-08-22 16:23

    Hezká recenze. Akorát je škoda těch pár spoilerů. Já bych Haruhi střelil výš. Tak na 8/10. Nadprůměrná série…

  3. Drow 2006-08-22 19:17

    ano;), jak uz je obecne zavedeno od recenzetu v casopisech, na internetu, atd., tak prumer neni 5/10, ale 7/10

    nechapu proc, ale je to uz takove nepsane pravidlo…

  4. Vecchio 2006-08-22 20:13

    Akorát je škoda těch pár spoilerů.

    Se spoilery jsem se to snažil nepřehánět, ale když myslíš, tak příště uberu.

    Já bych Haruhi střelil výš. Tak na 8/10. Nadprůměrná série…

    Nadprůměrný u nás znamená právě 6–7/10. Hodnocení 8/10 značí skvělý kousek, 9/10 dostane jen pár nejlepších ve svém žánru. 10/10 znamená absolutní špičku. S tím opravdu šetříme. 11/10 by znamenalo, že dílo je ve všech směrech ideální. Toho pravděpodobně nikdo nikdy nedosáhne.

    U Haruhi jsem byl s hodnocením dost v rozpacích, uvažoval jsem v rozmezí 4–7, z čehož vychází průměr 5,5. Abych snad někoho neurazil, zaokrouhlil jsem nahoru.

  5. xMort 2006-08-23 08:11

    Jenže já nemyslel osmičkou lehce nadprůměrná, ale hodně. Měl jsem to asi více zdůraznit…

    Dost dlouhou dobu jsem uvažoval i o devítce, ale časem jsem to trochu srazil. Možná neoprávněně. Haruhi je bez debat u mě asi nejlepší nové anime za tento rok. Poslední epizoda mě dostala tolik, že jsem si jí pouštěl okamžitě znovu, což jsem nikdy neudělal..

  6. Vecchio 2006-08-23 12:03

    Suzumiya Haruhi no Yuuutsu se podle mě nedá objektivně zhodnotit. Co člověk, to názor. Navíc bodové hodnocení má spíš orientační charakter, mnohem důležitější a směrodatnější je slovní hodnocení na konci recenze.

  7. eele 2006-08-30 05:03

    Rozhodně jedna z nej. věcí, co jsme kdy viděl. Zasloužila by si aspoň 8/10 i podle toho přísnějšího bodování. Mě osobně se právě ty takzvaně nudný části líbili víc, než ty akční. I když trvá docela dlouho než si člověk přivykne na styl. Kámošovi se to začalo líbit až když jsem ho donutil shlídnout pár dílů a pak se na to kouknul ještě jednou se “správnym” pořadim dílů. Recenze je dobrá, ale spoiler možná zkazí překvapení . . .

  8. Vecchio 2006-08-30 11:29

    Překvapení? Já tedy nevím, jak ostatní, ale po pár dílech mi bylo celkem jasné, o co půjde. A myslím si, že nástin děje aspoň zmírní tápání při sledování.

    Co se týče hodnocení, tak jsem se také musel držet již rozdaných známek. A když Noein, který se mi líbil o poznání více, obdržel 7/10, rozhodl jsem se pro hodnocení o stupeň nižší.

  9. xMort 2006-08-31 10:46

    Vecchio: nástin děje alespon zmírní tápání při sledování? Až budeš koukat na nějakou detektivku, tak ti na začátku také prozradím vraha, aby si celý film netápal..

    Ted teda zacházím do extrému, protože recenze takhle nespoileruje, ale to jen aby bylo jasné, co jsi to napsal..

  10. Vecchio 2006-08-31 16:31

    xMort: Já jsem napsal „nástin děje“. Takže to nemá s příkladem, který uvádíš, nic společného.

  11. Fox Axe 2007-05-16 21:59

    Po celodenním psaní jsem konečně dokončil tradičně nespoileroidní recenzi na anime Haruhi Suzumiya. Díky Cedrinově alternativní recenzi s přehledem pořadí dílů se může pochlubit nálepkou “speciál”. Enjoy!

    Doufám, že se na mě redaktoři nebudou za tuhle reklamu zlobit .)

Vložení komentáře