Ramble V: Anime žurnalistika

Jakub Lhota – 2009-05-31

Regulérní anime žurnalistika vně Japonska neexistuje. Jak by také mohla, chtělo by se říct. Amatérská blogosféra a profesionální portál(y) jsou už z povahy webu velmi flexibilní. O šablonovitosti umírajícího papírového média nemůže být ani řeč. Je tomu ale skutečně tak? A nejsme náhodou o některé aspekty „poctivé“ novinařiny ochuzeni?

Na rozdíl od japonské jedničky, tištěného Newtypu, jehož sloupečky plní lidé z anime a manga branže (Satsuki Igarashi z CLAMP, nebo režisér Mahiro Maeda), se gaijinský internet dokáže vytasit jen s více, či méně podnětnou interpretací autora. Kde jsou obšírné články podpořené fakty a citacemi? A co takhle nějaké zákulisní perličky z produkce, nebo hlubší vhled do animačních technik? Na „zaručeně“ nejdůvěryhodnějším informačním portálu, Anime News Network? Ale kdeže!

Lost in Translation

Autoři ANN skvěle zvládli stručná hlášení z aktuálního dění a jejich obsáhlá encyklopedie funguje jako ultimátní referenční bod. Jenže tvořit z novinek delší útvary podpořené přidanou hodnotou se nedaří. Logická vazba na americké misionáře (rozuměj distributory) a softcore fanoušky uctívající dabingem zprzněné série s prošlým datem spotřeby, je pak pro informační výživnost ránou z milosti. Snaha přinášet preview na novou sezónu a jít tak s dobou, působí od někoho, kdo je ze zásady proti fansubům, jako čiré pokrytectví.

Od bloggerů-nadšenců nelze chtít, aby nahradili placené pisálky. Často se to však děje. I přesto, že nepodávají ucelený obraz (čas rozebírat slabší série není), tak články autorů, schovávajících se pod nicky různé míry obskurnosti, v sobě mnohdy skrývají více pravdy, než ty od rádoby profesionálů. Když už zrovna není po ruce nějaká ta zajímavost z branže, dokáží člověka obohatit i úvahy o významu jednotlivých animovaných děl. Škoda jen, že blogy zabíjejí svou svobodu udržováním zaběhlé struktury. Přínos rutinních shrnutí jednotlivých epizod jsem doteď nenašel. Může však jít o jeden ze způsobů boje s informačním suchem.

Mě osobně nejvíc chybí pravda, komplexní pohled na fenomén japonské animace a vazba na fakta z první ruky. Nápady na neotřelé články by byly (i zde, i když se to v poslední době nezdá). Jenže realizaci většinou stopne nemožnost sehnat v moři informací byť jedinou relevantní shnilou řasu. Nakonec vznikne tomuto písemnému útvaru podobné remcání a skutečně zajímavé příběhy zůstanou díky jistému zakrnělému monopolu ztraceny v překladu.

Komentáře

  1. hintzu 2009-06-15 16:51

    Ono je to těžké. I v Evropě vycházejí tištěná periodika s anime tématikou, ale vzhledem k tomu, že potřebuješ ten náklad prodat, nelze zde hledat nějaká hluboká témata. Občas se podaří otisknout rozhovor s tím či oním dabérem naruta, ale tím většinou končí.

    Co se týká médií internetových je problém v masovosti. Články, které tobě chybí, jsou pouze minoritní záležitostí, která zajímala fanoušky před deseti lety, ale před dnešním neofanem neobstojí – obsahují málo obrázků a složitá slova. A těch pár inteleguánů redakci nezaplatí.

  2. Caparso 2009-06-16 10:56

    hintzu: Já si nedělám iluze o tom, že by v našich domácích podmínkách přežil tištěný anime magazín. Zvlášť když kolabují na širší publikum cíléná média (R.I.P. Premiere).

    Jde mi o to, že by bylo fajn, kdyby šlo na netu nacházet častěji podnětnější články. Takové, jako dokážeš psát Ty a o něž se snažíme i my. Na to, jak je web flexibilní nástroj, vypadají stránky o anime až hrozivě uniformě. A to i svou vnitřní strukturou. Recenze – preview nové sezóny – recenze – novinka.

    Ten termín neofan se mi líbí. Úvaha o vývoji fanouškovstva by taky stála za zpracování.

  3. Razer 2009-06-18 00:30

    Myslím že jsi to shrnul dobře na komerční uživení se pouze články o anime tu prostě není prostor.

    No ale občas se mi na zahraničních webech podaří narazit na něco zajímavého viz. třeba tady má trochu starší novinka
    http://www.foxaxe.com/blog-o-schoolgirl-milky-crisis/

  4. Caparso 2009-06-19 13:07

    Razer: Dík za dobrý, tip. Podobné články jsou přesně to, co hledám.

  5. VelkýBubák 2010-05-01 18:47

    Vím, že jsem trochu mimo dobu, ale víte o nějakém cizojazyčném médiu – třebas i japonsky? (alespoň bych se to mohl lépe učit…)

Vložení komentáře