Masaki Sumitani

Jakub Lhota – 2006-08-23

Masaki Sumitani je japonský komik a zápasník, který, díky působení v pořadu Bakushō Mondai no Bakuten!, vysílaném televizí TBS, získal značnou popularitu, ale i celou řadu nesmiřitelných kritiků. Jeho zápasnický pseudonym je Razor Ramon (pozor, neplést s americkým profi zápasníkem Scottem Hallem) a nejznámější rádoby umělecká kreace se jmenuje Hard Gay.

Hard Gay se poprvé objevil v roce 2002, ale celostátní oblíbenost se dostavila až o tři roky později. Zatímco jeho oficiální jméno zní Razor Ramon HG a když jsou jeho eskapády v televizi ohlašovány, mluví se o něm jako o devětadvacetiletém gayovi z centra Ósaky, Razor Ramon Sumitanim, je spíše znám prostě jako Hard Gay.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Jeho image je prý podložena studiem gayů v barech kolem Doyama-cho v Ósace, kde je homosexuální komunita nejpočetnější. Sumitani nosí vestu, kraťasy, čepici (vše vyvedené v černé kůži) a letecké brýle. Když vstupuje na scénu ohlašuje se již „trademarkovými“ hláškami: „Dōmō Hādogei dēsu“ („Nazdárek, tady je Hard Gay“), doprovázenými frenetickým vířením jeho nebezpečně sexy boků a písní Livin‘ La Vida Loca od Rickyho Martina. Jeho další oblíbenou libůstkou je tzv. „Hoooo!“ neboli „Foooo!“ póza. Jde v podstatě o rozpažení doplněné hlasitým, výše zmíněným citoslovcem. Když je Sumitani z nějakého důvodu rozhořčen, tak několikrát za sebou řekne „say“ (údajně tím nemyslí anglické slovo say, ale spíše japonské sei, což znamená pohlaví, nebo sex).

Sumitani se snaží prezentovat jako neškodný samaritán. Pomáhá babičkám přes ulici, snaží se získat zákazníky pro novou ramen restauraci nebo třeba pomoct dětem překonat odpor k určitému jídlu (když v jednom díle vytáhne z kalhot mrkev, málem jsem se udusil smíchy). Někdy však dělá i soběčtější věci: získání hlasů na petici o vytvoření Hard Gay verze jedné oblíbené japonské hry, či natočení promotional videa se zpěvákem jménem Hiromi Go (autor japonské cover verze Livin‘ La Vida Loca). Vše je samozřejmě okořeněno svérázným humorem, který paroduje nejen gaye, ale i japonské celebrity a společenské nešvary.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

V poslední době se proti Hard Gayovi zdvihá vlna kritiky. Sumitani sám gay není (byl přistižen v civilních šatech na rande s modelkou Annou Suzuki) a jeho stereotypní podání homosexuálních mužů narazilo na nesouhlas u japonských gayů a lesbiček. Mluvčí skupiny zastupující sexuální menšiny se vyjádřil ve smyslu, že vřelé přijetí Hard Gaye japonskou veřejností ukazuje, že v Japonsku je homosexualita brána, jako něco směšného, což je smutné.

Z nabízených videí si o kreacích pana Sumitaniho můžete udělat vlastní názor. Je nad světlo jasné, že na západě (hlavně v USA) by podobná show neprošla cenzurou a setklala by se s tvrdým odporem dotyčných minorit. V antickém Řecku a Římě byla homosexualita naprosto běžnou záležitostí. Bohužel s nástupem křesťanství se z toho stalo tabu. Nechejme tedy všechny předsudky a prudentní xenofobii stranou, raději se smějme a přijměme fakt, že homosexualita je zcela běžnou součástí naší společnosti.

Komentáře

  1. xMort 2006-08-24 09:26

    Před pár týdny měli svatbu :)

  2. Caparso 2006-08-24 09:39

    Pravda, taky jsem koukal :D

  3. Vecchio 2006-08-24 12:17

    Na co si homosexuálové stěžují? Hard Gay se snaží o vylepšení reputace ćtyřprocentní komunity. :D

  4. Caparso 2006-08-24 12:28

    Tak hlavní negativum asi je, že on sám gay není, ale vydělává na té póze parodováním homosexuality těžký prachy …

    Jak jsem už ale napsal, podle mě je lepší brát danou věc s humorem než s nějakými dogmatickými předsudky.

  5. Vecchio 2006-08-24 12:40

    Já to myslel trochu s nadsázkou. :)

    Jinak proti homosexuálům nic nemám, ať si dělají, co uznají za vhodné, jen když tím neobtěžují okolí (pohled na dva chlapy není nic moc).

Vložení komentáře