Japonská kuchyně II. – onigiri

Jakub Lhota – 2006-10-09

Podnos s Onigiri.

Onigiri, také známé jako Omosubi, je v japonsku nesmírně populárním, lehkým jídlem. Jedná s v podstatě o rýžovou kouli buď oválného, nebo trojůhelníkového tvaru, zabalenou do nori.

Nejčastěji je Onigiri plněno nakládanou švestkou umeboshi, soleným lososem, nebo se použije katsuobushi, či jiná slaná, nebo kyselá přísada. Pokud na Onigiri nalijete ocet, přeměníte ho tak na sushi. V obecné praxi je však ocet používán k uchování rýže déle čerstvé.

Díky značné oblibě není v Japonsku žádný problém sehnat rozmanité druhy Onigiri v místních minimarketech (tzv. convenience stores, například řetězce: 7-eleven, Daily Yamazaki atd.) Existují dokonce specializované obchody zvané Onigiri-ya, jež nabízí ručně dělané Onigiri, které si můžete odnést s sebou, nebo posedět v příjemném prostředí, popíjet saké a za crvkotu cikád ukusovat z libovolného druhu této rýžové pochoutky.

Trocha historie

Psané zkazky, jejichž původ se datuje na počátek 17. století našeho letopočtu, se zmiňují o tom, že mnoho samurajů uchovávalo rýžové koule, jež sloužily jako rychlý oběd v dobách války, zabalením do bambusových listů. Ale původ Onigiri sahá ještě o něco dál.

Než se v období Nara začaly běžně užívat jídelní hůlky, rýže se často tvarovala do malých kuliček, aby se dala snadněji nabrat. V éře Heian to fungovalo podobně. Rýže se hnětla do obdélníkového tvaru, za účelem snadnější konzumace.

Od dob éry Kamakura do počátků éry Edo, se tedy Onigiri stalo vyhledávaným rychlým a lehkým jídlem. Tehdy to však byly jen osolené koule z rýže, neboť nori nebyla až do období Meiji, kdy se rozšířilo její pěstování, běžně k dostání. Onigiri tak konečně dostaly finální podobu a mohlo se začít experimentovat s přidáváním různých ingrediencí.

Oblíbené „náplně“

Onigiri store.

  • Losos
  • Úhoř
  • Tuňák
  • Mořské řasy
  • Nozawana
  • Umeboshi
  • Furikake

Moje zkušenost

Osobně jsem měl to štěstí tradiční Onigiri ochutnat. Moje učitelka japonštiny - Shihoko-sensei - disponovala všemi potřebnými surovinami: japonskou rýží a mořskou trávou nori.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Příprava nebyla vůbec složitá, možná by to zvládl i kuchařský antitalent mého kalibru. Uvařenou rýži, která v sobě skrývala nějaké bylinky (nejspíš to byla petržel), paní Shihoko pomocí speciálního pytlíku uhnětla do oválného tvaru. Pak stačilo zabalit do nori a… Itadakimasu!

Musím říct, že jsem si pochutnal.

Zdroj: en.wikipedia.org

Komentáře

  1. dooku 2006-10-10 20:01

    hmmm… to zní perfektně, rýži miluju :)
    jenom asi bude problém tady sehnat nori… jinak super článek!

  2. Caparso 2006-10-10 20:22

    Díky! Zní to dobře a ještě lépe to chutná .-)

    Jestli si z Prahy, tak v Dejvicích je obchod jménem JAPA s japonským jídlem a potravinami (vlastní ho Japonec Tomio Okamura). Shihoko-sensei říkala, že tam občas něco koupí. Nori, japonskou rýži, i například umeboshi tam mají.

    http://www.japa-shop.cz/

  3. Dan 2006-10-11 21:26

    Jinak Nori jde běžně sehnat v obchodech se zdravou výživou…ještě poradím vlastní náplň – tuňák s majonézou. Vcelku dobré a rychlé – teda hlavně rychlé. ^^

  4. pan_hehe 2006-10-13 22:01

    zajímavé…dostal jsem na to chuť

  5. Caparso 2006-10-13 22:17

    Dnes jsem na japonštině ochutnal umeboshi (má to zajímavou slanou chuť, k rýži se to podle mě skvěle hodí) a vyfasoval jsem od paní Shihoko nori, takže si brzy rádoby onigiri zkusím udělat sám :-)

  6. Pan_Odai 2006-10-15 09:11

    Stačí na onigiri obyč. rýže nebo musí být japonská? (vzhledem k ceně cca 100kč/kg se mi moc kupovat nechce)

  7. Caparso 2006-10-15 09:56

    Teď jsem objevil zajímavou rýži od Vitany (obsahuje bazalku a petržel). Takže základem pro moje onigiri bude toto.

    Obyčejná rýže možná nebude mít stejné vlastnosti jako japonská (mluvím hlavně o délce zrníček a konzistenci), ale ta japonská je prostě moc drahá.

    Jinak jsem zjistil, že před zabalením do nori, by se rýže měla ještě trochu posolit.

    Nejsem si ale jistý jestli obyčejná rýže půjde vytvarovat do koule ihned po uvaření (možná nebude držet pohromadě). No uvidíme … tenhle týden to hodlám vyzkoušet.

  8. Pan_Odai 2006-10-25 18:03

    Tak jak to dopadlo?
    Ja už jsem nakoupil všechny ingredience (nori, rýže s bylinkama a konzervu tuňáka), tak by mě zaujímal výrobní postup. Protože anličtina není moje silná stránka..
    Zhruba chápu vše až na to do jaké vody se namáčí nori..
    Teplé nebo studené?

  9. Caparso 2006-10-25 19:27

    Takže: uvaříš rýži, počkáš chvíli, až trochu vychladne. Vezmeš ingredience, které chceš v rýži mít a ručně to uhněteš do oválného tvaru, maximálně tak do velikosti pěsti (nebo do takové, aby to šlo zabalit do nori). Potom koule rýže posolíš (já ji ještě trochu pokapal sojovkou) a zabalíš do nori.

    Jinak já nori nenamáčel (paní Shihoko to taky nedělala). Prostě jsem to vyndal z toho balení a hned aplikoval.

    Až budeš mít onigiri hotové, můžeš je jíst hned, ale pro zlepšení konzistence je zkus na pár hodin nechat odstát v ledničce (před konzumací je pak samozřejmě nech trochu prohřát v pokojové teplotě).

    Podobně jsem to udělal já a bylo to celkem v pohodě. Rozhodně pak dej vědět, jak si uspěl. Společně tenhle proces dovedeme k dokonalosti :-)

  10. Eva Veselá 2006-10-31 02:06

    Při mém pobytu v Japonsku jsem se na onigiri stala závislou. Měla jsem svoji oblíbenou náplň a jaké pro mě bylo překvapení, když jsem ji v Praze objevila. Jedná se o nakládané řasy. Na onigiri mám dovezenou formičku ve tvaru trojúhelníka, takže si svoji oblíbenou pochoutku připravuji doma, ale určitě nori nenechávám na rýži dlouho, naopak, přilepím a konzumuji. Kupuji si originál rýži na přípravu sushi, musí se lepit.

  11. Lenka 2006-10-31 22:31

    Nejlepsi japonska restaurace v Praze je Samurai, Londynska 73, blizko I.P.Pavlova

  12. Zdenek 2007-11-18 13:53

    Teeeda, sem to zkousel udelat. Ryzi jsem nasel doma Basmati – tu sem asi rozvaril… Byla dost vodnata ale aspon drzela jeste tvar. Nacpal sem dovnitr kousek svesticky Umeboshi (slana jako pras…) a kouli zabalil do Nori (ta mi nevoni)… Nooo, su z toho vysledku ponekud zmateny… Jestli to ma tak chutnat, nedivim se ze sou asiati vetsinou stihli…

  13. Michala 2008-05-10 16:21

    Ty Onigiri s nakládanou řasou dělají v restauraci Gozen, www.gozen.cz, prej tam je japonský šéfkuchař a výborné suši…hmmm

  14. Standa 2008-05-19 16:17

    To taky musim vyzkouset, vypada to moc dobre. Ale nevite ktera ryze je na onigiri nejlepsi? Basmati nebo nishiki?

  15. Yuki 2008-06-09 10:12

    Na onigiri a asi cokoliv japonského je logicky nejlepší nishiki, nevím jak někoho vůbec napadne použít rýži indickou nebo nedejbože od Vitany! Ještě je docela dobrá varianta sushi rýže z Kalifornie, je o trochu levnější než ta z Japonska a mně osobně velmi chutná, myslím, že se prodává v Tescu.

    Ad 12: Nedivím se, že vám onigiri nechutnalo pokud jste použil rozvařenou indickou rýži. Zkuste si koupit dobrou rýži na sushi a správně ji uvařit a uvidíte :)

  16. Katy 2008-07-23 11:01

    Ahoj vypadá to dobře dostala jsem na to hned chuť ale nemůže mi někdo poradit kde bych mohla sehnat učitelku na japonštinu už trochu umim. Japonsky sem začala když sem uviděla takový kanál co odstartoval minulej rok Animax tak při koukání a sledování titulek s mluvou sem se učila pořádně mluvit. Výslovnost bych řekla že mám dobrou jenom mi schází pořádně se do toho zapojit jako když mluvím česky poradíte mi někdo? Strašně moc bych se chtěla japonštinu naučit děsně mě baví.

  17. matesds 2008-12-10 10:22

    Pochopil jsem to dobře? To má být slané, případně kyselé, ne sladké, že? Promiňte, opravdu bych chtěl o tom něco vědět, a to, jestli mám pravdu, jsem zatím nenašel nikde…

  18. Yephu 2009-03-15 20:53

    Já nori viděla třeba i v Hypernově v mezinárodní kuchyni, mají tak i rýži na sushi, jinak si teď nejsem jistá, ale mohli by mít i něco na náplň. Já jsem zkoušela různé druhy rýže a nejlepší z těch jednoduše a běžně dostupných, ne ze speciálních obchodů, mi přijde třeba “kulatozrná” rýže od Lagris. Pravda, že se používá dlouhozrná, ale tahle je aspoň pěkně lepkavá. A kdo se nebojí, tak já přidávám do ještě horké rýže bílek (žloutek ne, aby se neobarvila) a docela hezky to drží.

  19. Hikari 2010-01-21 18:07

    Mno tak abych taky trochu přispěla n_n já jsem dělala už i sushi…dopadlo to celkem dobře xD a teď vytvářím onigiri..Už se těším co z toho vznikne.. :))

  20. belldandy 2010-09-17 12:32

    Rýže nemusí být vůbec japonská, ale musí být rozhodně kulatozrná. Teda Basmati nebrat! Leda, že existuje kulatozrná odrůda Basmati. Já takovou ovšem neznám :).

  21. cattleya 2011-03-02 15:10

    Dá se u nás sehnat formička na onigiri?

  22. quinefer 2012-01-22 19:16

    to by me taky pomerne zajimalo… ac hledam jak hledam jedine co jsem v tomhle ohledu zatim nasla byla formicka na hello kitty

  23. vobo 2012-05-03 11:35

    http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&prn=34865

Vložení komentáře