Mamoru Oshii a jeho proud myšlenek

Jakub Lhota – 2007-03-13

Anime Director Mamoru Oshii

Režisér animovaných i hraných filmů a scénárista v jedné osobě Mamoru Oshii (56) proslul hlavně legendárním snímkem Ghost in the Shell, jež silně ovlivnil hollywoodský spektákl Matrix. Sám Oshii prohlašuje, že nejvíce je spokojen s pokračováním z roku 2004 nesoucím název Innocence, které bylo nominováno na Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Oba filmy jsou výsledkem plodné spolupráce s autorem manga předlohy, jímž není nikdo jiný než Masamune Shirow. Zajímavé je, že část jejich neutěšených futuristických vizí se už pomalu stává realitou. V současnosti pracuje Mamoru Oshii se studiem Production I.G. na novém anime projektu, o kterém však režisér víc zatím neřekne. Jedná se snad o zahájení prací na adaptaci Shinrei Kari: Ghost Hound? Následuje výňatek z jeho proudu myšlenek pro The Japan Times Online:

Fantazie jsou zdravé, i když jsou násilné: Japonsko je producentem některých velmi brutálních a intenzivně eroticky laděných anime a manga děl, přesto je reálná míra kriminality na mnohem nižší úrovni než v ostatních zemích. Nám zkrátka stačí fikce a představy, nepotřebujeme si naše choutky ventilovat radikálními způsoby.

Hudba má stejný význam jako obrazový materiál: Skvělé kompzice Kenjiho Kawaie jsou polovinou úspěchu mých filmů. Bez něj zkrátka nic nezmůžu. Je to hudební génius, ale v běžném životě hrozný lenoch. Stále mě však dokáže překvapovat a jeho názory jsou od těch mých vždy odlišné, proto si ho stále po těch dvaceti letech nesmírně vážím.

Největším pokladem Japonska je jazyk: Japonský jazyk je velmi flexibilní a otevřený. Dlouhá léta jsme také přebírali prvky z mnoha jiných světových řečí. Japonština se zkrátka stále vyvíjí, což hodně vypovídá i o naší kultuře jako takové.

Slunce je sice hvězda, ale pro nás Japonce, má hlavní roli měsíc: Upřednostňujeme poetickou atmosféru měsíce před čirou silou slunce. Máme mnoho překrásných příběhů o tom jak měsíc jemně odráží sluneční svit. To je zkrátka životní styl Japonců: být na druhém místě, nepředvádět se. Já osobně jsem také takový. Mám ohromnou radost, že Hayao Miyazaki je stále režisér číslo jedna.

Cizinci, kteří milují Japonsko jsou japonštější, než sami Japonci: řekl bych, že japanofilové už si v sobě od začátku nosí jistou charakteristiku mnohoznačnosti a averzi k agresivitě, což se ještě prohlubuje s postupným osvojováním si Japonštiny a pronikáním hlouběji do kultury.

Ženy řídí Japonsko – špatným směrem

Japonští manželé jsou přišlápnutí podpatkem a nejchytřejší cestou jak se s převahou manželek vyrovnat je vydat se jim na milost. Doma se chovám doslova jako pes. Dávám ženě najevu vděk a úctu a vždy se dopředu omluvím, i když vím, že jsem nic zlého neudělal. Jasně že se stejně rozzuří, takže je nejlepší zůstat dlouho v práci. Jedná se však podle mě o univerzální fakt. Otěže vlády pomalu přebírají od mužů silné ženy. Některé cizí dámy jsou ale dle mého názoru umírněnější než jejich japonské protějšky.

押井守 Oshii Mamoru

Zdroj: The Japan Times Online

Komentáře

  1. Caparso 2007-03-13 22:29

    Už je mi jasné, proč je v Japonsku tolik workoholiků. :-)

  2. Will-Rock 2007-03-15 20:43

    Trochu mimo téma, ale na tom obrázku jsou vidět hezké plakáty. Nevíte, kde by se takové daly stáhnout?

  3. Caparso 2007-03-18 20:38

    Zkus to tady:

    http://www.animepaper.net/gallery/wallpapers

  4. Will-Rock 2007-03-19 09:11

    jj. díky..

Vložení komentáře