Fullmetal Alchemist

Jakub Lhota – 2006-07-12

Original run 4. října 2003 – 2. října 2004
Formát 51 TV
Režie Seiji Mizushima
Původní práce Hiromu Arakawa
Studio BONES
Původní název Hagane no Renkinjutsushi

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Pod původním japonským názvem Hagane no Renkinjutsushi se skrývá legenda žánru anime/manga. Komiksové dílo, jež stvořila Hiromu Arakawa, přetavené studiem BONES do pohyblivé podoby. Padesátijedna dílný epos, podle mnohých nejlepší anime vůbec - Fullmetal Alchemist!

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Invence a svěží přístup Hiromu Arakawy nám dokazuje, že je stále možné vytvořit origální příběh (nebo alespoň vyšperkovat příběh již zpracovaný originálními prvky) hodný toho, aby byl vůbec odvyprávěn. Když si k tomu domyslíte stylovou atmosféru, jistou dávku exotičnosti, zajímavý námět, závažná filozofická a morální poselství, ale hlavně skvělé, psychologicky brilantně vykreslené charaktery, vyjdou vám z této rovnice všechny přednosti této série.

Rudolf II. by měl z FMA radost! Slavný Habsburský panovník, který oplýval mnoha okultními zálibami, by opravdu byl v sedmém nebi, neboť ve světě FMA (paralelní odraz naší reality) je jeden z jeho snů každodenní realitou - a tím je funkčí alchymie. Ba co funkční. Alchymie je věda! Má jasně stanovená pravidla (nejdůležitějším je princip „Ekvivalentního obchodu - Touka Koukan“, v praxi to znamená, že bez toho, aniž bys něco daroval, nemůžeš nic obdržet). Některá se sice dají porušit, ale přísný trest čeká všechny kdo se o to pokusí…

Hlavní postavy FMA

To na vlastní kůži okusí i bratři Elricové, starší Edward a mladší Alphonse, synové slavného Národního alchymisty (vojenská hodnost) Hohenheima Elrica. Stejně jako ostatní vojenští alchymisté i Hohenheim bojuje na východní frontě v Ishbalu, jenže zničehonic se ztratí neznámo kam. Dlouhé odloučení od manžela, žal a neznámá nemoc se podepíší na zdraví matky obou sourozenců. Trisha Elricová boj s nemocí prohrává a zanechává tak oba sourozence ve velmi mladém věku osamocené napospas světu. Ed a Al jsou však z tuhého těsta. Prosedí u matčina hrobu celý den. Rozhodnou se zasvětit život studiu alchymie a pomocí ní matku oživit...

Bratři si najdou mentora a na několik let o nich v jejich rodné vesnici Rizenbull není ani vidu ani slechu (flashbacků z jejich tréninku se dočkáme zhruba v polovině série). Pak se vracejí. Vracejí se, aby vědomě porušili zákon alchymie, který jasně říká, že lidská transmutace (alchymistická přeměna) je přísně zakázaná a dokonce nebezpečná. Varováním však Ed a Al nekladou žádný důraz, jsou totálně zaslepeni svým cílem. Jedné deštivé noci je vše připraveno: rovnice, transmutační kruh a všechny ingredience. Bratři neváhají ani vteřinu. Ze začátku vše vypadá dobře, ale pak se něco zatraceně pokazilo. Neznámá síla vtahuje Ala do hlubin nicoty, zatímco podivní tvorové trhají Edovi paži a nohu. Al je skoro ztracen. V záchvatu agónie Ed stíhá alespoň zafixovat Alovu duši do starého brnění, poté upadá do bezvědomí.

Bratři Elricové - ústřední postavy FMA

Ed se probouzí zbrocený krví u tety Pinako a kamáradky Winry, tyto dámy jsou skvělé mechaničky, které se zabývají výrobou ocelových protetických končetin („auto-mail“), kterými nahradí Edovi jeho amputované končetiny (proto získá přezdívku Fullmetal Alchemist). Ještě tentýž den bratry navštíví nadporučík Roy Mustang (známý jako Plamenný alchymista). Toho oba bratři velmi zajímají, neboť jsou to Hohenheimovi synové a přežili neúspěšný pokus o lidskou transmutaci. Nabízí jim možnost podstoupit armádní zkoušky a stát se tak Národními alchymisty. Ed bez váhání přijmá (i když se bude muset stát aportovacím psem armády), protože ví, že v tajných archívech se možná skrývá odpověď. Odpověď na otázku co je a kde sehnat „kámen mudrců“ (Harry Potter s tím nemá nic společného pozn. red.) Bájný artefakt, který prý umožňuje obejít pravidla alchymie.

To by z příběhu bylo více než dost. Čeká vás mnoho dějových zvratů. Zajímavé postavy, které nejsou tím čím se na první pohled zdají být. FMA je velmi emocionálně nabité a jímavé drama. Několikrát se mi v průběhu stalo, že jsem při nějaké dojemné či smutné chvilce pošilhával po kapesníku. Tomu hojně napomáhal i kvalitní soundtrack a skvělé openingy (v podaní kapel jako Asian Kung-Fu Generation, nebo famózních L'Arc~en~Ciel).

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Jak jsem již napsal na začátku: svět FMA je reflexí světa našeho (období kolem 1. světové války) s tím rozdílem, že se v něm tolik nevyvíjela technika, ale právě alchymie. Ta je jasnou parafrází zbraní masového ničení (atomové bomby chcete-li). Genocida v nábožensky založeném Ishbalu, prováděná alchymisty ukazuje hrůzu války, která se přenáší i na civilní obyvatelstvo. Ne všechny ale masakr v Ishbalu „bavil“. Právě Roy Mustang z něj má nesmazatelné trauma. Jenže brzy se začnou všichni alchymisté, kteří sloužili ve východní válce třást hrůzou. Mezi uprchlými Ishbality se skrývá zjizvený Emisar víry, který svou „boží rukou“ ztrestá všechny jejich hříchy.

FMA se celkově zabývá hodnotou lidského života a cenou za nesmrtelnost. Je s podivem, že i v takhle dramaticky vypjatém díle je místo pro komedii. Ale je tomu tak, občas se legračním eskapádám obou sourozenců rádi zasmějete.

FMA je zásadní dílo a pro mě nejlepší anime, které jsem viděl (a že mám zkouknutou pěknou řádku kvalitních sérií). Mé hodnocení je téměř absolutní. Jedinou chybkou FMA je totiž délka, příběh by se dal odvyprávět menším počtem dílů a zanechal by v nás intenzivnější zážitek.

Hodnocení: 9/10


PS: Brzy se dočkáte recenze na film FullMetal Alchemist: The Conqueror of Shambala!

PPS: Užijte si famózní AMV od Frachana! Tomu se povedlo odvyprávět příběh FMA na prostoru pěti minut! Jen pozor na spoilery...

Komentáře

  1. XTrinitkaX 2006-08-24 21:45

    No musím souhlasit, FMA je jedno z nejlepších anime, co jsem kdy viděla, v mém žebříčku se přetahuje o první místo s Full metal panic:D Přijde mi, že FMA má lepší openingy i endingy.

  2. XTrinitkaX 2006-08-24 21:49

    Egh, oprava, FMP má lepší openingy i endingy…Jsem to ale tele.

  3. Caparso 2006-08-24 22:25

    Máš pravdu, Mikuni Shimokawa u FMP má některé opravdu vyninající kousky (Tomorrow, Sore ga ai deshou, Minami Kaze). Jinak ještě lepší openingy má podle mě BLEACH.

  4. Akiko 2007-02-08 21:16

    Bleach ma obecne dobrou musiku….dokonco i takove ty Beat Collection, kde vzdycky zpiva nejaka postava nejsou spatne…Libil se mi Gin….jinak stahnout se daji na www.bleachportal.com nebo bleachexile :)

  5. Yoh Asakura 2007-06-26 19:02

    Jen se chci zeptat jestli se Edwardovi podaří získat pro bratra nové tělo a jestli on sám při tom zahyne a nebo získá své končetiny zpátky. Díky

  6. PRXman 2007-10-12 10:26

    FMA je pre man BEST. Dokonca natolko ze som sa rozhodol zorganizovat skupinu na preklad titulkov aby aj iny mohli zazit to co mi. Momentalne pracujem an web stranke, takze ak budete chciet pomoct alebo sa len tak mrknut tak sa tam dostanete cez odkaz na otakulande. ;)

  7. Myra 2007-11-10 17:28

    Kruci, já se tak těšila, že budou FMA dávat na Animaxu a ty lamy to nadabovali… Trhá to uši i srdce XD

    Ale jinak jsem chtěla napsat, že to AMV mě naprosto dostalo – to je jedno z nejlíp udělaných AMV, co jsem kdy viděla. A že jsem jich zkoukla hodně. XD Jsou tam vychytané přesně ty momenty, u kterých se člověk dusí smíchy a za další půlku dílu řve jako želva :)

  8. Kashim 2007-11-15 13:31

    to AMV je fakt super…

  9. hela 2008-03-04 18:54

    uuplne suprovi AMV…piste na mejla rada pokecam o FMA i o jinych anime:-D

  10. drn 2008-07-26 19:19

    http://www.wtf.snadno.eu filmy a serialy online

  11. xxx 2008-08-04 12:51

    FMA je opravdu moc pěkné anime. Jen je mi líto Eda v posledním dílu.

  12. Faramir15 2008-08-28 18:30

    kdyz jsem serial dokoukal nebylo mi zrovna nejlip protoze tenhle serial je doopravdy bozi… a kdyz jsem pak hned po posledni epizode shledl i film… tak jsem si rikal ze je to docela smutny jak to skoncilo a rad bych se tesil kdyby byly jeste aspon nejaky dalsi dily… kez by… FMA je pro me nejlepsi anime ktere kdy bylo… ted kdyz tak dumam tak je mi docela do breku jak to vsechno skoncilo… ale nebudu nic vyzrazovat… skouknete to.. nic vam to neudela a vy poznate proc lidi mluvi o FMA jako o jednom z nej anime :)

  13. Mirka 2008-09-29 12:21

    mas pravdu je tenhle film bozi a je nej na svete :-D

  14. Sumachr 2008-10-31 22:49

    Faramir15: Taky to tak cítím. Čekala jsem, že to skončí trochu lepším koncem. Ale zase na druhou stranu – jsou spolu. :-) Jinak tohle je opravdu to nej, co jsem kdy viděla. A že jsem už zhlédla dost velkou řadu anime, tak tohle by na mém žebříčku top ten bylo na 1. místě. Všem doporučuji. Skutečně nebudete litovat.

  15. fanatik-do-Naruto 2009-01-12 20:11

    FMA je určitě jedno z nejlepši anime sledoval jsem ho na animaxu a když skončilo tak se mi ten konec zdál strašně otevřeny a když jsem zjistil že budou dávat na animaxu i film k FMA tak jsem byl nadšen a po shlédnutí filmu jsem se doslova rozbrečel jako malý kluk protože ten konec byl naprosto úžasný

  16. Pretear8 2009-01-26 21:41

    Trochu jsem plakala a hodně se smála.

    Je to mé nejoblíbenější anime na světě! Dokonce jsem si podle něj předělala pokoj a koupila mangu….otaku se nezapře.

    Dávám mu 20 bodů z 5-ti :)
    Lepší doporučení snad už dát ani nemůžu. Takže vzkaz pro ty kdo to ještě neviděli: okamžitě se na to jukněte- a to rychle! Ale nezapomeňte si s sebou vzít mobil, abyste mohli zavolat o pomoc, až se budete dusit smíchy, a pořádně tučný balík kapesníčků, a to hlavně ke konci (i když já brečela hned u třetího dílu)….a žádný popcorn, protože sedmá epizoda je docela…no nebudu nic vyzrazovat, nechte se překvapit!

    Papa
    K.M.V.

  17. Jaaja 2009-07-16 21:43

    ty jo, edward umre? ja nwm, ale jestli jo, tak budu bulet jako nikdy v zivoe, pac je to best postava ve FMA (hih, taky proc ne, kdyz je hlavni postava) a mozna aj na svete…

  18. Martina 2009-08-12 22:14

    Z uloz.to sem zhlédla FMA 2. Po krátkém hledání jsem zjistila, že je to převyprávění FMA 1, ale má se od něj po pár dílech odklonit. Zatím jsem viděla prvních pět a je to skoro stejné až na malé změny.

  19. Ayame 2010-02-09 20:24

    Jj.Všichi máte pravdu s tím FMA je to vážně supr Anime a je to moje nejmilejší Anime na světě a jsem ráda že někoho to taky zajímá.

  20. BB20 2011-08-12 09:22

    FMA je opravdu nejlepší anime, máte všichni pravdu. Akorát mě někdy naštve, proč vždy měnili openingy a endingy. To je moje jediná výtka.
    A těm, co to ještě neviděli, doporučuji zkouknout, úžasný je 37. díl.

  21. Allyss 2012-03-16 21:52

    Tak mě se nevím proč líbila nejvíc anime z r.2003! Manga jako nic moc a co se 2009 anime týče tak je to zajímavý jen pokud jde o historii celého světa Amestris (mam na mysli Otce, Hohenheima, Xerxes, prostě to všechno, co v 2003 chybělo nebo bylo zmíněno jen povrchově či kuse. Osobně mam nejradši Eda, Izumi a Lust, páč to sou úplně nejvíc nařáchlý postavy. Ačkoliv Mustang má své nesporné klady, neměl u mě takový plus jako Lust a Ed. Navíc mě strašně zklamalo dabování 2009tky. takže FMA 2003 úplná bomba jak do děje, tak hudby, dramaturgie, grafiky i postav!!

  22. Sezune Mizuhana 2012-08-27 19:40

    Jak se vám líbil první opening Fma 2003? Podle mě je to nejhorší opening všech dob!! Horší vybrat nemohli!! Ale samozřejmě jsou tu i ti, kterým se líbí. Ty lidi, kterým se líbí obdivuju!! XD (Bez urážky) Můžete se mnou o něm diskutovat na mém e-mailu.

Vložení komentáře