Nodame Cantabile

Jakub Lhota – 2007-07-27

Nodame Cantabile

Original Run 12. ledna 2007 - 29. června 2007
Formát 23 TV
Režie Kenichi Kasai
Japonský název のだめカンタービレ
Studio J.C. Staff

Autorka předlohy, mangaka Tomoko Ninomiya, se bezpochyby inspirovala stylem své kolegyně, Chiky Umino, když se jí v hlavě skládala mozaika jménem Nodame Cantabile (dále jen NC). Fakt, že nešlo jen o bezmyšlenkovitý plagiát zasazený do jiného prostředí potvrdila Kodansha Manga Award za nejlepší shoujo počin roku 2004 (rok předtím cenu získala právě Chika Umino). Srovnávání se „slavnějším“ předchůdcem se tedy v tomto případě opravdu ubránit nelze. V mnoha ohledech se však NC daří jít vlastní cestou.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Samotný příběh pokrývající zhruba devět tankoubonů mangy hraje občas druhé housle a nepůsobí moc důležitě. Shinichi Chiaki je extrémně talentovaný ve hře na klavír a housle. Více ho ale láká kariéra dirigenta, řídícího věhlasné evropské orchestry. V naplnění tohoto cíle mu brání panická hrůza z letadel a lodí. Tokijská konzervatoř Momogaoka ho k smrti nudí, avšak jednoho dne zaslechne klavírní virtuozitu dívky jménem Megumi Noda, která je, jak už to tak bývá, naprostým Chiakiho protipólem. Dokáže mu však, že i v Japonsku se toho dá spoustu dokázat a on se ji naopak bude snažit vštípit motivaci. Vtipné momenty se špetkou romantiky mohou začít!

Nodame Cantabile - Chiaki Conducting

Oproti H&C se bohužel nedočkáme takové dramatické a emocionální hloubky. Postavy sice mají své problémy, jenže jejich vyřešení se většinou obejde bez dlouhé a bolestivé cesty. Mnohem větší důraz je zde kladen na všemožné gagy a situační komiku, jež využívá podobné stylistické prostředky a speciální efekty. Díky postavám jako je roztomile zvrhlý dirigent Stresemann, potrhlý homosexuál Masumi, který má zálusk na Chiakiho, či Mine, jenž se klasice snaží dát „rockový“ nádech, se chvilkami dostavují záchvaty smíchu jako u School Rumble. Chvályhodné je, že kromě hlavního dua se solidního vývoje dočká právě i řada vedlejších postav.

Nodame Cantabile - The Melancholy of Megumi Noda

Kvalita animace je přinejmenším rozporuplná. Ta tam je zajímavá pastelová barevnost H&C, i přestože J.C. Staff používá podobný character design. Režisér Kasai se zběsilými efekty a střihem snaží rozmělnit časté dlouhé, statické záběry, jenž rozhodně nepomáhají podpořit dynamiku klasické hudby. Na druhou stranu je pravda, že na rozhýbání početného orchestru by byl třeba neúnosný rozpočet. CGI detaily jednotlivých nástrojů a realisticky vypadající prstoklad jsou pak jednoznačným přínosem. Ale kvůli animaci se na NC dívat nebudete.

Absolutorium si totiž NC zaslouží za hudbu a namluvení. Prostředí konzervatoře není jen kulisou. Soundtrack tvoří legendární jména proslulých klasiků typu: Mozart, Johannes Brahms, Sergej Rachmaninov, Ferenc Liszt, Fryderyk Chopin, Claude Debussy, Johann Sebastian Bach a dokonce náš Antonín Dvořák! Velkou část skladeb, o kterých se zde mluví, nám navíc protagonisté zahrají, takže se může stát, že velká část epizody je tvořena koncertem. Světe div se, ono to funguje – a to klasickou hudbu nijak zvlášť nemusím! Zkušený Tomokazu Seki jako Shinichi Chiaki a Ayako Kawasumi jako Megumi Noda jednoznačně táhnou zdejší vynikající seiyuu ansámbl.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Škoda! Nebýt nevýrazné dějové linky a trochu odstrčené dramatické a romantické části, dalo by se říci, že tu máme další Honey & Clover. I tak se ale Nodame svému vzoru velice přibližuje a rozhodně se bude jednat o jednu z nejlepších komedií roku. Pro milovníky klasiky lepší volby není.

Hodnocení: 8/10

Komentáře

  1. princezna 2007-07-28 11:21

    S Caparsovou recenzí bych z velké části souhlasil až na dvě “drobnosti”...

    Z celého textu má člověk pocit, že Nodame Cantabile je jen dobrým klonem Hachimitsu to Clover. Není. Je sice pravda, že mezi těmito anime najdeme hned několik paralel, aniž bychom je museli vyložene hledat, ale to považuji za stylovou záležitost. Nodame Cantabile má originálni příbeh, prosředí a hlavně postavy, ale k tomu se dostanu později.

    Druhou věcí, kterou bych osobně změnil je hodnocení, ale nejdříve mě nechte svůj konečný verdikt malinko ospravedlnit.

    Nodame Cantabile je anime, které mě po delší době opravdu vtáhlo. Příběh je jednoduchý, avšak působivý, ale hlavní silou, která tohle anime táhne, jsou charaktery. Ty jsou jedním slovem skvěle. Celých 23 dílu jsem jim neuvěřitelně fandil a snad před každým jejich vystoupením jsem chvili držel dech a doufal, že jim to vyjde. Opravdu. Všem protagonistům vévodí úžasná Nodame.

    Nodame je tak dobrý charakter, že si zaslouží samostatný odstavec. ^^ Už jsem viděl velkou spoustu anime a musím říct, že Nodame se hned zařadila mezi moje oblíbene postavy. Už kvůli ní se na tuhle sérii opravdu stojí za to podívat. Navíc (jak už psal Caparso) jí namlouvá skvělá Ayako Kawasumi, kterou většina fanoušků anime, kteří to trochu sledují musí již dobře znát. Spolu s Ayou Hirano patří mezi moje nejoblíbenější seiyū.

    A co bych Nodame Cantabile vytknul? Mohlo to být delší. ^^ Ale vážně k těm statickým záběrům, o kterých psal Caparso. Ano, je jich relativně hodně (ale pořád méně než v Neon Genesis Evangelion ^^). Na jednu stranu sice ubírají na celkové dynamice, ale na stranu druhou pomáhají budovat trochu napěti. Dynamiky si navíc užijete dost v komických částech této série.

    Nodame Cantabile je výborná komedie! V tomto ohledu jsem se taktéž bavil téměř dokonale. Akorát srovnání se School Rumble bych považoval za poněkud neštastné. School Rumble je jednoduše něco jiného.

    Možná už jsem Hachimitsu to Clover viděl moc dávno, abych to mohl objektivně zhodnotit, ale tohle anime je v mnoha ohledech ještě lepší. I přes zmíněné statické záběry – 10/10.

    Nodame Cantabile je pro mě osobně zatím nejlepší anime roku 2007. Pryč s Death Note!

  2. Caparso 2007-07-28 11:53

    Princezna: Ano, postavám je jednoduché fandit, ale když divák vidí, že jim to pokaždé relativně „snadno“ vyjde, efekt se vytrácí.

    Srovnání se School Rumble jsem užil proto, že je to anime, které mě stejně jako Nodame a H&C opravdu rozesmálo. Jinak s Tebou souhlasím, že SR je trochu jinde.

    Přestože NC je vynikající kousek, H&C toho nabízí o trošičku víc (brilantní drama, filozofie a romance). Možná kdyby NC bylo delší, jak jsi poznamenal… (což by se mi také líbilo :)

    Jinak už jen kvůli té animaci jsem NC 10/10 nemohl dát, ale komu se líbí tento žánr a navíc má rád klasickou hudbu, může se přiklonit ke kompromisu.

    Možná se budeš divit, ale taky budu rád, jestli Death Notu něco nakonec vypráší kožich. Osobně doufám v Seirei…

  3. princezna 2007-07-28 12:58

    Caparso: Máš pravdu: „že jim to pokaždé relativně snadno vyjde“, ale to je přesně to, co jsem si přál, a proto mě to jako diváka uspokojilo. ^^

    Možná je to trochu přízemní, ale v Nodame Cantabile podle mě nebyl prostor pro nějaký větší neúspěch hlavních protagonistů – to by ta série opravdu musela být o několik dílu delší. Navíc nemám rád klasické cliché, když se postavám něco hrozně pokazí, ale nakonec to stejně dokážou jak to známe z Hollywoodské produkce.

    10/10 si to po technické stránce určitě nezaslouží, ale dohání to jinými aspekty a bavil jsem se u toho královsky dobře i ve srovnání s jinými podle mě desítkovými anime. Proto teď dávám nejvyšší hodnocení, přestože se možná za čas ohlédnu a řeknu si, že už bych tomu tolik nedal.

  4. Vecchio 2007-08-04 13:26

    Musím dát za pravdu princezně; podle mého názoru je Nodame Cantabile přinejmenším nejlepší sérií tohoto roku! Jediný zápor, který jsem našel, byly již zmiňované statické záběry. Ale jakmile se hudebníci rozhýbali, bylo se opravdu na co koukat. Tak realistické pojetí hraní na nástroje jsem dosud v anime nespatřil.

    Pro mě se stalo Nodame Cantabile srdeční záležitostí a doufám v další sezónu. Ale zároveň se jí trochu obávám, protože lepší než tato snad ani být nemůže…

  5. Tenshi 2007-12-18 15:29

    Podobný názor jako Princezna a Vecchio. Tohle anime mě fakt chytlo za srdíčko. Melodie (a teď myslím úplně všechny – jak opening, ending, klasika…) se mi skutečně zalíbily. A musím říct, že úvodní song si občas zpívám ještě teď ;D

    Nodame se stala jednou z mých neoblíbenějších hrdinek. Přestože se zdá hloupá, tak rozhodně chápe víc věcí, než někteří jiní lidé. Prostě vidí svět jinak. A to na ní bylo naprosto dokonalé.

    Zkoušela jsem pak koukat i na live action, ale prostě už to nebylo ono.

    A proto říkám: ANIME NAVŽDY! :-)

  6. tyson 2008-11-21 21:35

    Nevíte náhodou, kde se dá sehnat full manga?

  7. Nex 2009-08-27 18:21

    Sice předpokládám, že tysonovi už to moc platné nebude, ale pro ostatní:

    Nodame Cantabile online:

    http://www.onemanga.com/Nodame_Cantabile/

    (kdo se chce cvičit v trpělivosti, může si to poukládat, ale jinak doporučuju Mangatraders, viz následující link:) )

    Nodame Cantabile direct download:

    http://www.mangatraders.com/manga/series/482

    Všeobecně pokud hledáte jakoukoli mangu, zkuste to napřed u Mangatraders. Vzhledem k možnosti uploadování uživateli je archiv prakticky nonstop aktuální. Samozřejmě tam najdete i mangy, které nemají oficiální anglický překlad. Obvykle je v názvu stahované věci i jméno překladatelské skupiny, například z mně známých GOOC (Game Over Or Continue), ANBU nebo DP (Dangerous Pleasure), takže pokud se vám překlad líbí, můžete se porozhlédnout na jejich webech.

    Jinak statické záběry mně lezly na nervy, ale nesouhlasím s nevěrohodností úspěchů, zaprvé studenti hudebních škol, braní jako nejlepší u sebe na škole se prostě umisťují v soutěžích vysoko, zadruhé když má někdo protekční učitele, je to vždycky náskok. O:) Navíc já jsem pověstná podezřívavostí vůči náhlým kladným zvratům děje, ale tady mi to přišlo ok. No jo, máte pravdu, a taky jsem všem nadšeně fandila. Velmi vtipná záležitost, protiváhou odpouštím někdy ne úplně dotaženou kresbu. B-)

    Druhá věc je, že by se měl vzhledem k Paris Chapter udělat edit článku – aspoň přidat odkaz na recenzi, pokud jsi o tom už napsal jinde.

Vložení komentáře