Ramble VII: Shounen, akce a FMA

Jakub Lhota – 2010-07-09

Co se dá stihnout za 64 epizod v průměrném shounen/fantasy anime? Deset epizod se seznamujeme s ansámblem početnějším než byl kompars u Bondarčukovy Vojny a míru. Během dalších pěti epizod dostanou hrdinové první úkol a pochodují směrem k doupěti záporáka. Ten je slušně přivítá s čajem a sušenkami v altánku, kde odříká svůj životopis. Ten není zrovna stručný, protože divákovi zde na rozdíl od vědomostních soutěží nestačí, že má rád křížovky. Jinými slovy: dalších deset epizod v háji.

Ale nevěšme hlavu začíná se bojovat a anime se přepíná do „turn-based“ módu. Jednotliví aktéři oznamují jména svých technik, což zabere tak dvě epizody. Pak plynule pokračují výkladem o přesných účincích těchto technik a jak je zkombinují, aby byla negována technika nepřítele – 18 epizod gestikulace a řevu. Šest epizod se bojuje, pokud se tak tedy dají nazvat záběry na torsa urputně se tvářících postav a kolem nich svištících „rychločar“. Čtyři epizody zaplácne záporákova zpověď a divák uroní slzu, neboť zjistí, že Destrukt0rXYZ nebyl tak zlý, jak zpočátku vypadal. No a zbylých devět dílů se hrdinové vrací na základnu pro další misi, jen aby zjistili, že jejich vesnici napadli zlí nindžové. Volitelně k tomu přihoďte nějaký ten filler a máte komplexní představu o běžném arcu.

Výše zmíněné postupy zamořují žánr shounen již od dob magických „dračích koulí“. Je tedy toto ideálem akční animované výbušnosti? Podle mě ne. Akční, ale i dějová složka je degradována na sérii emocionálně vypjatých šachových partií. A to je prosím věčně se opakující formulka, která se opírá o úměrnost nepřítelova skillu a hrdinovy odhodlanosti. Jistě, i královská hra může být vzrušujícím duelem. Jenže normální člověk se radši podívá, jak Michael Bay do vzduchu vyhazuje Cheopsovu pyramidu a ne na Kasparovovo přemyšlení nad dalším tahem proti superpočítači od IBM. Vede z bludného kruhu cesta ven?

FMAB Logo

Odpověď zní – ano! Postmoderní literatura a kinematografie je založena na prolínaní žánrů. Tato syntéza pak funguje nejlépe, když se autor vyvaruje jakýchkoliv rušivých předělů. Dílo je pak krásně tvárné, přesně jako voda, jak by poznamenal Bruce Lee. Hiromu Arakawa to díky svému vyprávěcímu talentu a touze dotáhnout médium dál, úspěšně realizovala. Ocelový alchymista je na panelech manga sešitů úžasný. V pohyblivé formě ve verzi 2.0 (rozuměj Bratrství) je to pak bez debat nejlepší shounen anime všech dob.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Během 64 epizod se představí již nyní mnohými napodobovaný, steampunkem říznutý svět (pokud si lístek na vlak do Amestrisu objednáte do půl hodiny, dostanete bohatou historii s narážkami na rasismus zdarma - poznámka, Horst Fuchs). Několik desítek charakterů přehodnotí své názory ohledně otázek života, vesmíru, přátelství a tak vůbec. Superschopnosti jsou téměř vědecky podložené a mají daná pravidla a navíc je ta alchymie strašně kůl. Infantilní vtipy opírající se do vzrůstu hlavního hrdiny vystřídá inteligentní humor. Prvotní drive (v tomto případě Kámen mudrců) nevyšumí do ztracena, nýbrž je elegantně a zajímavě zakomponován do zápletky, jež čítá mnoho (vyřešených) dílčích linií. No a když se u nás alchymisti poperou…

Díky animačním schopnostem a nemalému rozpočtu, dokázali „Kůstky“ zhmotnit nezapomenutelné šarvátky, při nichž se opravdu bojuje naplno a bez keců (aspoň většinou). Scénu zaplní alchymistické bariéry, uměle vytvořené zbraně a projektily, obří plameny a gigantické exploze. To všechno doplněné staccatem svištících kulek a hlubokým projevem bazuk a tanků. A navíc se to hýbe (pravda, občas i s pomocí rychločar, ale většinou za podpory výborné choreografie a kinetické kamery)!

Hagaren stál vždy stranou od Velké trojice (Kus Kus, Naturo, Bělidlo). Arakawa-sensei si naštěstí uvědomila (snad i bez externích tlaků), že každý příběh má určitou dobu trvanlivosti. Ten svůj proto opatřila duší, nebo faktorem X, chcete-li. Nebála se ohnout žánrové konvence a zamíchala tam i svou lásku k béčkovým filmům, Star Wars a Indiana Jonesovi. A my tak díky ní a díky režiséru Yasuhiro Iriemu máme možnost si vychutnat anime, jenž je osvěžující svou nekompromisní akční úderností a velkolepým záběrem.

PS: Pro ještě lepší ilustraci daného problému předkládám geniální metaforu obsaženou v rorinconfanově recenzi (Thanks for the inspiration, mate!) FMA: Brotherhood na AniDB:

Imagine you, wanting to go get a beer from the fridge. How much time would it take to do that? Assuming you are not living in a huge villa, tied to a pole and/or all doors and windows are locked, it would take around 5 seconds. Now imagine Frieza (DBZ villain) telling you that your beer will explode in 5 minutes yet 5 hours later, the beer is still intact. Time generally flows in slow motion in anime and not only because the characters can’t shut their traps for a change. Fillers, dragging, looping, flashbacks, internal dialogues and a million different excuses make you incapable of drinking a simple can of beer in less than 24 episodes. Brotherhood dared to skip all that crap and go straight to the point. You want a freaking beer? You freaking get it in the same episode.

Galerie

Komentáře

  1. Rupin 2010-07-09 17:09

    No jo, rorinconfan dobře kritizuje(nebo třeba takový pantha, vizte review na Pokémon na Anidb), líbí se mi jeho jedno přirovnání na Drrr!, parafrázuji: Pakliže je Baccano! kvalitní víno, pak je Drrr! víno odředěné, máte toho dvakrát tolik, ale chuťově je to slabší.

  2. Caparso 2010-07-09 17:12

    Rupin: Tak toho panthu neznám, ale mrknu na něj. Roriho recenzi Durarara!! jsem ještě nečetl, každopádně i tohle přirovnání vystihuje moje výsledné pocity. Druhá polovina byla vážně slabá a nezachránil to ani finální epic moment, kdy Celty nahodila prádýlko :)

    EDIT: Panthův nekonveční pohled na Pokémony mě dojal. Jdu ihned rewatchovat. "You gotta catch em all. Why? Man…you just gotta."

  3. Seth 2010-07-10 09:03

    Lame copy… Kutabare FMA Brotherhood!
    Can’t even use Czech how fu*king lame this trash anime is. You can’t take an excellent anime redo it and say it’s better this way!
    Square Enix no mina-san shinde kudasai ^^.

  4. Caparso 2010-07-10 12:01

    Joudan ja nai!

    First of all, it’s not a copy. It stays 100% true to the manga storyline, therefore the first animated series should be referred to as “spin-off” from now on.

    I wanted to avoid comparing these two series by saying that they both are excellent parts of the same equation. But…

    Bratrství je skoro ve všem lepší. Selhává snad jedině v tom, že občas nechtěně zabředne do bahna shounen žánru, i když se tomu snaží celou dobu vehementně vyhnout. Taky to není tak dobré drama, jako první anime. Ale to je asi tak vše, co člověk může vytýkat.

    Tyto neduhy totiž kompenzuje ucelený příběh podpořený tolika epickými momenty, že by to Pierrotu stačilo na deset nekonečných soap oper.

    Ještě jedna technická: viděl mistr Seth FMA: B celé?

  5. Seth 2010-07-10 14:35

    Manga & anime are two completely different things for me… I don’t care whether it stays true to the manga or not… hence FMA:B is just a copy of the first FMA.

    The animation of FMA:B gives me a headache… it’s filled with grotesque scenes which are probably meant to entertain infantile kids…

    And the recap:

    • Storyline isn’t as gripping as in the first anime.
    • Animation was downgraded to a freaky show…

    I’m not trying to write anything objective… this is just all my soul has to say. And no, I haven’t seen the whole series. I couldn’t bare to watch it… It was like watching a girl being raped!

    I’m an inconsiderate jerk, so feel free to be offended :)

  6. Caparso 2010-07-10 15:50

    “I’m not trying to write anything objective” – fair enough. Then there’s no argument that can alter your point of view, is there, mate? :)

    But lemme get this straight. FMA: B is not a copy, it’s a retelling of the original storyline. So it is what FMA is supposed to be.

    I take the first series as an excellent alternative timeline (hence SPIN-OFF!) that expands some common elements. It does a great job, but it’s overall inferior to the manga and FMA: B.

    “Animation was downgraded to a freaky show” – sry, bro, but you don’t know what you’re talking about. There’s hardly any series that’s been running for so long with more consistent and impressive visual qualities.

    FYI this article wasn’t meant as a comparison of the two FMA anime series. But I’m having a good time arguing with you :)

  7. Seth 2010-07-11 09:46

    I don’t think you are having a good time… after all you banned my IP :D which is meaningless by the way… But don’t worry I won’t bother you anymore… Except there is one last thing. I did not mean the quality of the animation but the style.
    Have a nice day.

  8. Vecchio 2010-07-11 10:30

    Milý Sethe,

    Tvou IP adresu jsme nezabanovali, ale ocitla se na blacklistu, jehož služeb využíváme.

    Členové redakce Reanimated si váží cizího názoru, i když je zcela odlišný od toho, který sami zastávají.

  9. PepeeLopeez 2010-07-11 14:08

    Nemám rád, když jde z toho, jak někdo píše, cítit, jak předem zaujatý jeho názor je. Navíc kritika infantilnosti či chytlavosti příběhu vyzní úplně směšně…protože: první FMA mělo infantilní prvky také, jen si na to Seth nechce vzpomenut(a nebylo jich ani méně, ani více). A kritizovat příběh, když cca první čtvrtina je totožná a ten zbytek(to nové co FMA2 přináší) Seth vůbec neviděl…vždyť vlastně neví vůbec o čem píše.

    Pánové, je super že máte takto tolerantní přistup k vyjádření vlastních myšlenek. Taky sem píšu “jen svůj názor”. Nicméně co mě na tom celém už na začátku vytočilo, bylo to, že přesto, že je toto český web a všichni sem píšou česky, dokonce i Seth mluví česky, tak se snaží ostatní otravovat angličtinou. Půlka planety mluví anglicky, je výborné že i ty…ale proč psát anglicky na český web… nechápu.

    Jinak musím říci, že finále celé série mě nadchnulo. Jak po stránce grafického zpracování, tak příběhově. První FMA jsme viděl 4x, druhé jsem teď “dojel” a vím, že až uteče nějaký čas, tak ho rád shlédnu znovu.

    Všem kteří FMA2 zavrhli doporučuji zatnou bicák :) a zhodnotit po 64. dílu.

  10. Caparso 2010-07-11 14:27

    Pepee: Tak Seth řekl jasně, že nemá zájem na nějakém objektivním zhodnocení. A já to chápu, taky se dovedu vůči něčemu „zabejčit“, aniž bych tomu dal šanci. Škoda v tomto případě pro něj, protože jestli má jádro FMA rád, tak si myslím, že by Bratrství nakonec ocenit mohl.

    Jinak taky se možná musím trochu ospravedlnit, neboť jsem s tou angličtinou začal tak trochu já. Onen výňatek mi však přišel velmi trefný a pomohl mi utřídit si spoustu myšlenek o FMA a žánru shounen jako takovém. Navíc jsem tento “balast” nechtěl tahat do samotné recenze, kterou snad dopíšu.

    Vlastní názor se vždy cení. Kdyby všichni jen přitakávali, tak by to asi byla nuda.

    No a k těm infantilním prvkům. Jak správně poznamenal Pepee, tak byly i v první série. A já ještě dodám, že v Bratrství jich s nástupem druhé půlky hojně ubývá a objeví se i kvalitnější humor. Ostatně to zmiňuji i v článku.

  11. PepeeLopeez 2010-07-11 15:08

    Víš, to jsme se možná špatně pochopili. Mi nevadí JINÝ názor. Mně vadí, když někdo “hněte máčku” a neví vlastně o čem. Věcná kritika je samozřejmě vždy v pořádku. Tu jsem ale ani jednou v jeho příspěvku neviděl. Jinak jsou to výkřiky do tmy. Možná právě proto psal raději anglicky:) Nee…dost rýpání:) Jinak na kopii textu z AniDb nevidím nic divného. Je to zdroj.

    Chtěl jsem se zeptat. Budete ještě někdy dělat takové ty výběry z očekávaných novinek z kalendáře AniDB? Ne že by to člověk nedokázal projít sám, ale tady se směsice názorů a znalostí o autorech vždycky šikne. Člověk si aspoň v hlavě utřídí na které série a filmy se soustředit. Díky

    PS: třeba aspoň jednou za 2 měsíce :)

  12. Caparso 2010-07-11 18:15

    Jasně, už Tě chápu. Škoda, že mě ještě nikdo neseřval za to, že v článku glorifikuji FMA a kritizuji Naruto a Bleach, kterých se už zmíněné chyby netýkají :)

    Výběry určitě budou. Jenom se musím zamyslet nad tím, jaký formát zvolit. Když jsem naposled upozorňoval na jarní novinky (Yojouhan a Sarai-ya Goyou), tak jsem díky nulovému počtu komentářů usoudil, že zájem není.

    Je super, že si aspoň někdo řekne, co by chtěl číst :) (za to zas děkujeme my).

  13. PepeeLopeez 2010-07-12 10:28

    Máš asi pravdu, hodně bude záležet na tom, jak se novinky naservírují. Co si budeme říkat…vychází toho každý měsíc strašně moc a člověk nechce zabíjet čas nějakým výplachem.

    Nicméně, myslím si, že pokud se zmákne forma a bude určitá pravidelnost, tak si na to časem každý zvykne jako na zdroj informací a zájem určitě bude.

    No jsem zvědavý…budu se těšit. Držím palec :)

Vložení komentáře