Interview – Eric Calderon

Milan Šimák – 2008-09-06

Producent, ako osoba stojí v pozadí a kde tu poťahuje za nitky tak, aby z výsledným produktom bolo spokojných čo najviac zainteresovaných. Je šedou eminenciou takmer každého tvorivého umeleckého procesu. Je zodpovedný za maximalizáciu potenciálu celého realizačného tímu. Takou osobou je aj Eric Calderon. Svojimi schopnosťami už niekoľko rokov privádza k životu rôzne originálne projekty. Afro Samurai, hudobné video pre Linkin Park – Breaking the Habit, Cartoon Sushi pre MTV Animation, alebo pripravovaný Five Killers. Prednedávnom rozbehol svoju vlastnú produkčnú spoločnosť Wild Boar Media

Interview je adresované exkluzívne čitateľom Reanimated.eu.

Afro Samurai - Poster

Anglický originál

How did you get to anime? Is it difficult to get a respectable position? Luck or hard work?

I began my work in animation as a script reader and development assistant in 1993. I was fortunate to stumble upon an executive who was already in the position to develop material. But, at the same time, I was prepared enough to offer him my services as a reader while just working as an assistant. So, I would say that social networking is important in the industry to increase the chances of meeting the right person. But, once you do make a contact – strike with the proper strategy.

In 1999 you achieved the position of Director of Development for MTV Animation studio. How does work in such department look like? What were your greatest achievements there?

At that time, I had already been the Head of Development for 6 years by virtue of the fact that I was the first one there. At one point, the development staff was 10 people when you added up the writers, assistants, producers, and directors. It was a really great time. I did my best to delegate the work to the best people but still act as the main taste-maker and decision maker for all the major pilots. Ironically, I think one of my greatest achievements was actually one of my greatest mistakes! I never got deeply involved in the pilot for 'Celebrity Death Match' which turned out to be our biggest success. But, luckily, I created a show called Cartoon Sushi that acted as a laboratory for new concepts. So, I guess I can say setting up processes to get lots of stuff made was the best thing I did.

Breaking the Habit, musical video by Linkin Park was also produced by you. What does working with such a famous band bring?

The Linkin Park video was one of the most fulfilling and at the same time most challenging projects I've ever done. Typically, music videos are made in a matter of weeks. Animation always takes months and months. So, from the start, the expectations of Warner Bros. Music and Gonzo were pretty far apart. But, there was a strong connection made between the DJ and lead creative for all the videos Joe Hahn and the animation director Nakazawa-san. So, that helped make things work. I think it was positive to work under such a stressful environment and with such an amazing world famous band like Linkin Park. I'm just happy I was there and that I was the one who got the whole project started!

Our readers are very curious about the process of making anime. Could you describe that process. What is it generally about?

This is a difficult question because it's simply too long to answer here. What I will say is that unlike most commercial animation, anime really gets it's roots from small communities who just have the passion to make art and stories. It's more of an extension of high school extra-curricular clubs than it is a modern business. Here are a few cool things about making anime that you might want to know.

  1. The guy who draws the best usually writes the story – not the guy who writes stories the best!
  2. It's a very long and hard-working apprenticeship structure to become a great anime director. People put in years and years to get a shot at directing.
  3. It's a true 24 hour work day. People have no structure except for that I've noticed that most people work through the night rather than work through the day. But, during the day – the producers are doing lots of work too!
  4. It's not about the money. People who are the true workhorses of the anime industry seem to me to be mostly broke (out of money). I think they do it because they truly love being artists and something about the craft has drawn them to it – like an addiction. It's a wonderful energy, but I do wish there were better ways to pay the hard-working artists who truly put their souls into the work and give-up the normal life of white-collar workers to commit to this very special hand-drawn craft.

Producing an A-class anime like Afro Samurai must bring a lot of obstacles and difficulties. What was it like to work with such a budget (I heard something about 1 mil. per episode) and celebrities?

Like all big projects, it's a juggling of lots of opinions, egos, power structures, and deadlines. Every day you find yourself in a room with another excellent professional who has been doing his job for 10 – 20 years – maybe more. The challenge with this project was that no one had really done a project quite like this. So, while at the same time I had to respect everyone's history, I had to also challenge them to shift their style a little bit to make this project so unique. I can say that it was struggle for everyone – but I also believe that everyone who worked on it learned something new about art, animation, and culture while working.

Was it difficult to get Samuel L. Jackson, Ron Perlman, RZA? What was working with them like?

They all came because of the spark and energy of the project. I would say that probably the hardest to get was RZA. But, not because he didn't want to. It was just hard to reach him and then get him to commit the time. Luckily, he told me after we met that some of his buddies had already showed him an illegal copy of our first test pilot before we ever met! So, he knew he was going to do this one day.

RZA made a great music to the Afro Samurai and the series itself is pierced with hip-hop culture, who's idea was it?

That's all RZA. But, remember that hip-hop was not the only sound in the piece. RZA quoted that his musical story for Afro was 'Rock and Roll killed Soul. Soul comes back years later transformed into Hip-Hop. Then Hip-Hop kills Rock.' Listen for that theme as you watch the animation. Also, note that RZA put in lots of Japanese sounds, movie score orchestration, and even techno music for when the mood fit. He's an amazing artist.

Second season of Afro Samurai was lately announced. What can you tell our readers about it? Will there be a new main enemy of Afro a woman?

I can't say anything here except for that Afro is forced to accept the responsibility of being the new #1. Actually, I didn't agree with this direction for the story, even as I was co-writing the episodes with the Japanese staff. But, ultimately, I think the result is the best that it could be.

What projects are you planing in the near future?

I've just launched my own company called 'Wild Boar Media.' I'm working on some animation based on famous games and Japanese licenses and also working on my first all CG feature film (can't say with who yet – but hopefully soon!). In addition, as a lover of comic books in America, I'm finally starting to write and publish my own stories with some publisher friends here in the States. The first stuff should hit the shelves by the end of this year.

Český překlad

Jak jste se k anime dostal? Je obtížné propracovat se na uznávaný post? Štěstí, či dřina?

V branži jsem začínal v roce 1993 jako kontrolor scénáře. Měl jsem štěstí v tom, že jsem narazil na manažera, který už byl v pozici, ze které mohl vyvíjet nový materiál. Byl jsem dostatečně připraven na to, abych mu mohl nabídnout pomoc se scénáři, i když jsem zatím pracoval jako asistent. Čili, řekl bych, že osobní vztahy jsou v tomto průmyslu velice důležité. Zvýší se tak šance, že potkáte tu pravou osobu. Jakmile však kontakt získáte, musíte udeřit s tou pravou strategií.

V roce 1990 jste se stal ředitelem vývoje animačního studia stanice MTV. Jak taková práce vypadá? Co považujete za své největší úspěchy, kterých jste tam dosáhl?

Tehdy jsem v MTV působil už šest let jako šéf vývoje díky tomu, že jsem tam byl první. Vývojový tým jednu dobu tvořilo, včetně všech scénáristů, asistentů, producentů a režisérů, deset lidí. To byly časy. Dělal jsem maximum pro to, abych rozdělil úkoly mezi ty nejlepší lidi, ale stále jsem se snažil zachovat si postavení hlavního kreativce u všech větších pilotů. S trochou ironie musím přiznat, že jeden z mých největších úspěchů byl vlastně i mou největší chybou. Nikdy jsem nebyl hluboce zainteresován v pilotu pro „Celebrity Death Match“, z něhož se vyklubal náš největší hit. Naštěstí jsem ale vytvořil show zvanou „Cartoon Sushi“, která se stala takovou laboratoří pro originální koncepty. Takže bych řekl, že tvorba procesů, z kterých vykrystalizuje co nejvíc věcí, je tím nejlepším, co jsem udělal.

Produkoval jste také hudební video skupiny Linkin Park, Breaking the Habit. Co přináší práce s tak slavnou kapelou?

Video pro Linkin Park mě naplnilo asi nejvíc, ale jako projekt to zároveň byla i ta největší výzva. Hudební videa jsou obvykle záležitostí několika týdnů. Jenže animace si žádá dlouhé měsíce. Takže je jasné, že se hned od začátku očekávání Warner Bros. Music a studia Gonzo dosti rozcházela. Bylo tu ale silné spojení mezi mnou, Dýdžejem a vedoucím kreativcem všech videí Joe Hahnem a animačním režisérem, panem Nakazawou. Díky tomu se věci mohly rozjet. Podle mě byla práce ve stresovém prostředí s kapelou kalibru Linkin Park velmi pozitivní. Jsem zkrátka rád, že jsem u toho byl a že jsem to byl já, kdo stál u počátku tohoto projektu.

Naše zvědavé čtenáře by velmi zajímalo, co obnáší proces tvorby anime? Mohl byste ten proces letmo popsat. O čem to vlastně je?

To je těžká otázka, na kterou prostě nejde krátce odpovědět. Rád bych ale řekl, že na rozdíl od většiny komerční animace, má anime kořeny v malých komunitách, jež jsou nabyté vášní pro vytváření umění a příběhů. Je to spíše takové rozšíření mimoškolních klubů než moderní business. Tady je pár cool věcí o tvorbě anime, které by vás mohly zajímat:

  1. Ten, kdo kreslí nejlépe, obvykle píše příběh. Ne ten, který nejlépe píše.
  2. Pokud se chcete stát anime režisérem, musíte projít pracovně náročnou učňovskou hierarchií. Lidé čekají roky, než dostanou možnost režírovat.
  3. Pracuje se 24 hodin denně. Pevná struktura neexistuje, ale všiml jsem si, že animátoři raději pracují přes noc, než ve dne.
  4. Vůbec to není o penězích. Lidi, co v tomto průmyslu dřou jako koně, mi připadají švorc. Podle mě to dělají proto, že svou práci milují a něco je na tom řemeslu pořád přitahuje – je to jako závislost. Mají úžasnou energii, ale přál bych si, aby existoval lepší způsob jak odměnit tyto dříče, kteří do své práce dávají duši, vzdávají se běžného života bílých límečků a naplno se oddají tomuto specifickému ručnímu řemeslu.

Výroba áčkového titulu jako je Afro Samurai s sebou musí nést spoustu překážek a obtíží. Jak se pracuje s tak velkým rozpočtem (proslýchá se něco o 1 mil. USD na episodu) a celebritami?

Jako u všech velkých projektů se jedná o žonglování se spoustou názorů, eg, mocenských struktur a uzávěrek. Každý den proti vám v místnosti sedí další excelentní profesionál, který svou práci dělá deset dvacet let, možná déle. Výzvou tu byl i fakt, že nikdo doposud na ničem takovém nedělal. Takže zatímco jsem musel respektovat minulost každého člena týmu, musel jsem také postrčit jejich styl trochu jiným směrem, abych tento projekt učinil výjimečným. Řekl bych, že pro každého to byl boj. Všichni kdo na tom dělali se každopádně naučili něco nového o umění, animaci a kultuře.

Bylo složité získat Samuela L. Jacksona, Rona Perlmana a RZA? Jak se s nimi pracovalo?

Všechny přitáhla jiskra a energie tohoto projektu. Nejtěžší podle mě bylo sehnat RZA. Ne však protože by neměl zájem. Jednoduše bylo těžké ho kontaktovat a přimět ho dát tomu čas. Naštěstí mi řekl, že předtím než jsme se setkali, tak si už s kamarády stáhli ilegální kopii našeho testovacího pilotu! Takže věděl, že na tom jednoho dne bude pracovat.

RZA pro Afro Samuraje složil perfektní hudbu a i samotný seriál je protknutý hip-hopovou kulturou. Čí nápad to byl?

Za tím vším stojí RZA. Pamatujte ale, že hip-hop tu není jediným hudebním tématem. RZA tvrdí, že jeho hudební podklad pro Afra byl „Rock and Roll zabil Soul“. Soul se totiž po letech vrací transformován do hip-hopu. No a pak hip-hop zabijí rock. Zkuste se do toho při sledování zaposlouchat. Všimněte si taky toho, že RZA používá spoustu japonských nástrojů, filmovou orchestraci a dokonce i techno, když to k ladění sedne. Je to úžasný umělec.

Nedávno byla ohlášena druhá sezóna Afro Samuraje. Co o ní našim čtenářům můžete říct? Postaví se Afrovi v roli hlavního protivníka žena?

Zatím neprozradím víc, než to, že Afro bude nucen přijmout zodpovědnost za to, že je teď číslo 1. Já vlastně s tímto vývojem příběhu nesouhlasil, i když jsem s japonským týmem spolupracoval na scénáři jednotlivých epizod. Nakonec si ale myslím, že výsledek je v daných intencích tím nejlepším.

Jaké projekty chystáte pro blízkou budoucnost?

Založil jsem vlastní společnost „Wild Boar Media“. Dělám na animácích založených na slavných hrách a japonských licencích. Zároveň pracuji na mém prvním CG celovečeráku (zatím nemůžu říct s kým – ale snad už brzy). Navíc, jako milovník amerických komiksů, hodlám konečně napsat a vydat ve Státech vlastní příběhy za pomoci přátel nakladatelů. První kousek by se měl na pulty dostat koncem roku.

Komentáře

Vložení komentáře