Asian Kung-fu Generation

Jakub Lhota – 2007-01-29

Je to přesně dva měsíce od doby, kdy rocková kapela Asian Kung-Fu Generation patřící do stáje Ki/oon Records, vydala svůj zatím poslední singl s názvem Aru Machi no Gunjō. Aby na REANIMATED nepřišli ani hudební fandové zkrátka, představíme si tuto skupinu blíže.

1996-2002

Skupinu dali dohromady v roce 1996 Kensuke Kita, Takahiro Yamada a Masafumi Gotō, kteří se v té době pohybovali v hudebních kruzích soukromé univerzity Kanto Gakuin. Zhruba po roce se k nim přidal i poslední člen – bubeník Kiyoshi Ijichi. Zpočátku hráli jen na menších akcích a klubových koncertech. Zlom nastal, když v roce 2000 vydali svoji první nezávislou Extended play desku. Byl to soubor šesti cover verzí anglických písniček.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

V následujícím roce se snažili prorazit se svým prvním japonsky zpívaným singlem. Jednalo se o nastávající hit „Kona Yuki“, který se díky enormnímu zájmu posluchačů postupně prodral přes indie rádiové relace až na čelní místa hitparády Oricon. Ještě v tom samém roce vyšlo druhé indie CD, tentokrát obsahující výhradně písně s japonskými texty.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

V roce 2002 kapela vydala své první mini-album: „Hōkai Amplifier“. Dvěma největšími taháky této desky byly „Haruka Kanata“ (2. opening anime série Naruto) a výše zmíněný song „Kona Yuki“. Jak veřejnost, tak i kritika přijala tento počin vřele, což dokazuje i dosažení 35. příčky v žebříčku prodejnosti hitparády Oricon.

2003-2005

S rokem 2003 přišly singly „Mirai no Kakera“ a „Kimi to Iu Hana“, jež kapelu katapultovaly mezi největší hvězdy japonské hudební scény. Jejich prvního plného alba – „Kimi Tsunagi Five M“ se prodalo přes 25 000 kopií, což hned první týden znamenalo páté místo na Oriconu. Zvětšující se fanouškovská základna začala kapelu nazývat jednoduše a úsporně: Ajikan.

Následující rok se nesl ve znamení navázání spolupráce s Ki/oon records – nově vytvořenou divizí Sony Music Entertainment, která mimo Ajikanu zastřešuje i veleznámé L'Arc~en~Ciel, FLOW, nebo Polysics. Došlo taky na hmatatelnější ocenění. Kapela získala cenu „Nejlepší nový umělec“ a singl „Kimi to Iu Hana“ vyhrál v kategorii „Nejlepší hudební video“.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

V průběhu roku pak Ajikan vydal další čtyři singly: „Siren“, „Loop & Loop“ (část soundtracku hudební hry Osu! Tatakae! Ouendan na Nintendo DS), „Rewrite“ (čtvrtý opening série Fullmetal Alchemist) a „Kimi no Machi Made“. Všechny tyto a některé další hity pak vyšly na novém albu s názvem „Sol-fa“. Prodeje vyletěly nad 600 tisíc prodaných kopií, a to už na Oriconu stačilo na první příčku.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

V následujícím roce vydali DVD, které okupovalo první místo DVD žebříčku Oriconu celý jeden měsíc a které hrálo na vyprodaných dějištích koncertů v průběhu jejich tour jménem „Re:Re:“. Kapela též uspořádala festival Nano-Mugen 2005, kde hrálo osm různých skupin. Vždy bylo vyprodáno do posledního místa. Ke konci roku stihli Ajikani ještě vydat singl „Blue Train“ a uspořádat krátkou zimní tour.

2006

Rok 2006 se ukázal jako velmi produktivní. Skupina vydala hned dvě alba: „Fanclub“ a b-side kompilaci zvanou „Feedback File“. Fanclub se na Oriconu skoro dva měsíce držel v nejlepší pětce, zatímco Feedback File vstoupil do žebříčku na pozici druhé. V červenci uspořádal Ajikan pokračovaní Nano-Mugen festivalu, kde účinkovalo hned dvanáct kapel a všechna představení byla opět beznadějně vyprodaná. Poté následovalo vydání singlů „Aru Machi no Gunjō“ a „World Apart“ – první kousek Ajikanu, který obsadil na Oriconu v kategorii singlů první místo.

Sestava Asian Kung-fu Generation
(na fotce zleva do prava)

  • Kiyoshi Ijichi (bubeník)
  • Kensuke Kita (hlavní kytara, vokály)
  • Masafumi Gotō (kytara, zpěv)
  • Takahiro Yamada (basová kytara, vokály)

Oficiální stránky: Asian Kung-fu Generation

Komentáře

  1. Caparso 2007-02-23 22:32

    Kromě obligátních L’arc en Ciel, UVERworld, Orange Range, Home Made KAZOKU! a High and Mighty Color se mi teď dost líbí styl Mr. Children (do anime moc nefušují) a zvláště jejich nejnovější singl フェイク (Fake) - teď už bývalá jednička na Oriconu.

    http://www.videouncovered.com/play/2624/mrchildren/fake.html

  2. Kris 2007-03-01 08:06

    Já třeba zbožnuju Miyaviho..,ale pak mám taky ráda OrangeRange,Flow,LM.C,.. a docela se mi líbí i Gazette a Nightmare..:)

  3. Dang Quoc Anh 2008-02-02 23:59

    Nejlepší nový umělec“ a singl „Kimo to Iu Hana“ vyhrál v kategorii „Nejlepší hudební video“.

    mate ti preklik … “KIMI” ne “kimo”..

Vložení komentáře