School Rumble

Jakub Lhota – 2006-08-05

Original run 10. října 2004 – 5. dubna 2005
Formát 26 TV
Režie Shinji Takamatsu
Původní práce Jin Kobayashi
Studio Comet

Prozatím jsme se trestuhodně zaměřovali jen na vážnější série. I když byl již v antickém Řecku tragický žánr cěnen více než komedie, není žádný důvod, proč nezahnat chmurnou atmosféru deštivých dní a pořádně se od srdce zasmát! Recenzi na School Rumble přinášíme, pravda, trochu s křížkem po funuse, když už se vysílá druhá série (School Rumble ni gakki). Ani přesto není první řada School Rumble tak stará, abychom nad ní museli utírat slzy nostalgie a jistě se najde spousta lidí, kteří podobný typ anime hledají a tento kousek ušel jejich pozornosti.

Postavy série School Rumble

Jak už jsem naznačil v úvodu, a jak ostatně můžete vydedukovat i z názvu, jedná se o "school life" komediální sérii, jejíž gagy se soustředí hlavně na vztahy mezi hlavními protagonisty. Těmi jsou: mladistvý delikvent (je kouzelné, jak to o sobě stále prohlašuje) Harry McKenzie, pardon, chtěl jsem říct Harima Kenji. Jeho drsňácké chování však postupně měkne pod tíhou lásky. Jeho vyvolenou je Tsukamoto Tenma, jenže věčně zasněná a trochu zpomalená Tenma-chan zas miluje podivína jménem Karasuma Ōji.

Mohlo by to vypadat na milostný trojúhelník, ale díky vedlejším postavám jde spíše o pořádné mnohoúhelníky. Z oněch vedlejších charakterů bych jmenoval mistra bojových umění, kterým je obrýlený Hanai Haruki. Jeho přehnaně vážné chovaní a platonická láska, kterou cítí k Yakumo, která je mladší sestrou Tenmy, jsou zdrojem nespočtu trapasů. Dále jen telegraficky: přeborník na ženské poprsí (zejména pak na velikost košíčku D - pozn. red.) a notorický sukničkář Imadori Kyosuke, necudný fotograf, který si přivydělává prodejem obrázků se spolužačkami při tělocviku, Fuyuki Takeichi a stydlivá "superdívka" Ichijō Karen.

Z čeho si School Rumble střílí především? Neobratnost a neschopnost ve vyznávání lásky, které vedou k hrozným situacím. Trapná nedorozumění, která vyvolávají nervózní úsměvy a sweatdrop za hlavou. Z Harimy Kenjiho, jehož chování a rádoby stylové pózy (nejlepší byl jeho převlek za Boha) jsou jeden velký trapas za druhým (ale rozhodně i když jeho eskapády vyvolávají výbuchy smíchu, občas ho i politujete). Dále se setkáte s nejrůznějšími parodiemi jak na japonskou, tak i americkou tvorbu (Hvězdné Války, Strážci Vesmíru, typické bojové seriály typu Kenshin, či Naruto apod.)

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

School Rumble nijak nevybočuje z mezí vytyčených podobnými sériemi typu: Azumanga Daioh (tu si užije hlavně dívčí obecenstvo), Full Metal Panic! Fumoffu?! nebo parodická Excel Saga. Nechybí tu ani zaručené evergreeny školního života. Dočkáte se tak plážového dílu, školního autobusového výletu i třídních sportovních přeborů.

Audiovizuální stránka je na přijatelné úrovni. Kresba ani nenadchne ani neurazí, ale účel (pobavit) splňuje s přehledem. Hudby si, až na pár vydařenějších témat, nevšimnete, stačí akorát na dobarvení atmosféry. Nicméně skotačivý opening (Scramble - Horie Yui a UNSCANDAL) a vtipný ending jsou vynikající.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

School Rumble je ideální oddechové anime na léto, které Vás zabaví tisíckrát lépe všechny ty zaručeně "cool" americké, německé a dnes už i české komedie pro teenagery. Osobně jsem se bavil víc než u Azumangy i krátkého Fumoffu?! I když to je samozřejmě věc ryze subjektivní. School Rumble je po všech ohledech kvalitní taškařice, u které se nudit nebudete.

Hodnocení: 8/10

Komentáře

  1. Vecchio 2006-08-05 21:49

    Tento seriál můžu doporučit opravdu každému! Zhlédl jsem ho za tři dny a po celou dobu jsem se nesmírně bavil Jdu rovnou na druhý semestr, který, bohužel, ještě není kompletní...

    Jinak Caparso v recenzi nezmínil mojí oblíbenou postavu, princezničku Eri-chan, která pochází až ze Švédska (to o sobě řekne v cca. desátém díle, ale jak se dozvíme později, není to pravda). Je naprosto dokonalá, chytrá, krásná, nechybí jí smysl pro humor. Jestli jí je některá z našich čtenářek podobná (nemyslím jen vzhledově), ať se mi ozve, bude to nejšťastnější den mého života…

  2. Caparso 2006-08-05 22:36

    Mě se nejvíc líbila Yakumo :-) I když bych u ní asi neprošel, díky té její special schopnosti :D

    Jinak rozhodně si nenechte ujít skvěle udělané AMV!

  3. Vecchio 2006-08-05 23:57

    Hehe, a já myslel, že nemáš co skrývat :)

  4. Caparso 2006-08-06 21:06

    Kotoba ni dekinai kimochi oosugite …

    guru guru mawaru :D

  5. luki 2006-09-02 22:18

    hoj kluci, zrovna jsem dodíval první řadu a moc se mi líbila. Čekám až bude druhá kompletní, můžete naznačit, jestli se povedla alespoň trochu jako ta první?

  6. Vecchio 2006-09-02 23:56

    Luki: Těžko říct. První řada se mi zdála více „hutnější“ a reálnější. Druhá řada je jako utržená ze řetězu, ale některé nápady působí dost vyčpěle. Na druhou stranu dávají autoři více prostoru Eri, takže se je na co těšit…

  7. Raygi 2007-05-31 19:52

    U tohodle seriálu se smíchy opravdu neudržíte. Pro zájemce překládám School Rumble mangu pro MČ.

  8. John 2007-10-04 15:20

    Ok … Tak táto recenzia ma doslova “ukecala” na to, aby som si School Rumble pripísal na zoznam Anime, ktoré musím rozhodne vidieť!!! :-)

    Ďakujem

Vložení komentáře