Nezávislá japonská hudební vydavatelství

Martin Zub – 2011-07-03

PRECO

booklet alba Note Of Seconds

O prvním představeném japonském vydavatelství PRECO jsem si povídal s majitelem, panem Osamu Macumotem:

Jak by se dal popsat zvuk vašeho labelu?

Elektronická, post rocková a experimentální hudba s nádhernou dojímavou melodikou.

Jakou budoucnost má podle vás elektronická hudba?

Myslím, že v dnešní době je důležité co umělec vloží sám ze sebe do elektronického zvuku. Drone? Orchestr? Hluk? Myslím, že evoluce elektronické hudby vychází z míchání zvuků.

Co bylo impulzem pro založení vašeho labelu?

Preco jsem založil v roce 2005. Také provozuji hudební obchod (LINUS RECORDS – pozn. red.). Ovšem Linus se zaměřuje především na import nezávislé muziky. V zásadě prodává US/UK/EUR umělce. Tak jsem si řekl, že bych rád podporoval i japonské umělce založením vlastního labelu.

Před nedávnem jste vydal kompilační album Ten Years On The Blanket, můžete nám o něm povědět více? Reprezentuje současný zvuk labelu, nebo se jedná o retrospektivní kompilaci?

Ten Years On The Blanket je výroční album, Linus bude tento rok slavit desáté výročí a také je to desátá deska vydavatelství Preco. Je to nový zvuk umělců vydávajících na Preco a mých přátel, kteří udělali i exkluzivní nové skladby / remixy pro tuto kompilaci. Přestože jejich hlavním působištěm je Japonsko, myslím, že jejich hudba spojuje nejnovější světové trendy v nezávislé muzice.

Můžete nám říct, jak a kde hledáte nové umělce?

Jakožto hudební distributor denně poslouchám mnoho a mnoho světových umělců. Nicméně nemohu říct, že bych vysloveně hledal nové talenty, se kterými by můj label spolupracoval. Samozřejmě si poslechnu dema, která dostanu, ale Preco vydává umělce, jež dobře znám. Většina hudebníků, kteří vydávají na Preco, jsou mí přátelé.

Plánujete v budoucnu nějaké koncerty, je možné, že některé vaše umělce uvidíme v Čechách?

V to doufám. Nicméně mnoho našich umělců v Čechách ještě není známých. Měl bych vložit více úsilí do distribuce v Evropě předtím, než naplánuji turné po České republice.

Děkuji za váš čas, přeji hodně úspěchů vám i vašemu labelu.

preco-records.com

Kazumasa Hašimoto

Noble

Jako další si představíme label Noble, který charakterizuje překračování stávajících žánrů a jeho hudba se dá popsat jako post-laptopová, post-rocková či post-elektronická. Vznikl v roce 2001 a už prvními nahrávkami od umělců jako je World's End Girlfriend nebo Cing si získává respekt a uznání. V současnosti label vydává 15 umělců, z nichž jsme v Čechách již mohli vidět na showcasu labelu například melancholicky nostalgického Kazumasa Hašimota a jeho klavírní improvizaci a Midori Hirano, která krom zpěvu zvládala bravurně zároveň jak hru na klavír, tak ovládání laptopu.

noble-label.net

Flau

O tom, že japonská elektronika není jen o virtuální zelenovlasé školačce, ale může mít i duši, nás může přesvědčit další z japonských nezávislých labelů Flau. Vydavatelství Flau, sídlící v Tokiu, se také zabývá organizací koncertů, bylo založeno Jasuhikem Fukuzonou aka AUS, který se minulý rok také představil v Praze ve vynikajícím elektroakustickém koncertu. (O tom, že tomuto labelu Česká republika není ukradená, může svědčit i fakt, že na svých stránkách dělá reklamu pražskému Rádiu 1). Na tomto labelu najdeme kromě japonských umělců zástupce z mnoha dalších zemí, jejich společným jmenovatelem by měl být zájem o křehké aranže s propracovanou strukturou. O zvuku labelu si můžete udělat bližší představu poslechem kompilačního alba Little Things, kde najdete skladby od většiny tvůrců labelu.

flau.jp

Schole

Slovo schole pochází z antické řečtiny a dalo by se přeložit jako volná chvíle nebo také kreativní činnost, které je každý z nás schopen ve svém volném čase. Label Schole představuje nejnovější generaci nadějných mladých elektronických umělců a snaží se je prosadit i za hranice jejich země a jazyku, tak jako se to již podařilo umělcům jako Midori Hirano, Pianě a dalším. Je také nejmladším z představovaných labelů, založil ho teprve v roce 2007 skladatel Akira Kosemura. Pokud vše dobře dopadne, mohli bychom se dočkat v Čechách showcasu tohoto labelu někdy na podzim tohoto roku.

scholecultures.net

Koncert FOUNDLAND vol.3

Komentáře

Vložení komentáře