Cesta do fantazie

Štěpán Šnederfler – 2006-07-29

Původní název Sen to Chihiro no Kamikakushi
Premiéra 20. července 2001 (Japonsko)
Formát Film
Délka 125 minut
Režie Hayao Miyazaki
Studio Ghibli

Píše se rok 2001. Čtyři léta uplynula od uvedení filmu Princezna Mononoke, když bylo konečně odhaleno další velké dílo Hayaa Miyazakiho, Cesta do fantazie. V Japonsku kasovní trhák, ale u nás, když už se konečně do kin dostalo anime, výrazný úspěch nezaznamenal. Škoda, vždyť i v USA ocenili jeho kvalitu soškou Oscara za nejlepší animovaný film roku…

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Hlavní hrdinkou je Čihiro, malé děvče, lhostejné a nespolečenské. Tato postava je založena na skutečném člověku, dceři přítele samotného režiséra filmu, Hayaa Miyazakiho.

„Ještě nikdy jsem nenatočil film pro desetileté děvče. V této chvíli může být šťastná, ale když bude vyrůstat v tomto světě, vydrží jí to do konce života?“

Hayao Miyazaki

Chihiro a Haku - postavy z filmu Cesta do fantazie

To byla pro Miyazakiho přímá motivace k natočení filmu. Protože děvčeti, které sloužilo jako předloha pro Čihiro, bylo deset let, je Miyazakiho hrdince stejně. Když rodiče dívky viděli ukázku, neskrývali překvapení z toho, jak věrně Miyazaki zachytil psychiku jejich dcery. Její matka prohlásila, že ji musel dlouho studovat. Ve skutečnosti každá postava, kterou Miyazaki vytvořil, má základ ve skutečném člověku. Kiki z Majo no Takkyubin vznikla podle třináctileté dcery producenta filmu, pana Suzukiho. Čihiřin otec byl stvořen podle dívčina skutečného otce. Má podobné vlastnosti: ztrácí se, když někam jede a hltá při jídle. Čihiřina matka byla pro změnu inspirována členkou Miyazakiho týmu ve studiu Ghibli. Postava ji připomíná například takovou drobností, jako je zvláštní poloha ruky při jídle. Ne nadarmo se říká, že každý, kdo se přiblíží na tři metry k Miyazakimu, má šanci stát se postavou v jeho filmu.

A co ono podivné město, ve kterém se film odehrává? I to je vytvořeno podle skutečnosti, podobné skanzenu s budovami z Tokia éry Edo, který se nachází blízko studia Ghibli. V tomto skanzenu jsou vystaveny původní stavby z období od konce 18. století do 90. let 20. století. Režisér Miyazaki prý toto místo zbožňuje a často ho navštěvuje.

„Chodíval jsem tam před setměním, kdy tam bývá málo návštěvníků. Přemohl mě pocit nostalgie.“

Hayao Miyazaki

Čihiro ve filmu přijde do podivného lázeňského města, které se nachází, dalo by se říct, v paralelním vesmíru a pochazí z nepříliš vzdálené minulosti. Téma filmu se odhaluje: Tvrdohlavé desetileté děvče zažije dobrodružství v kouzelném městě připomínajícím staré Japonsko a tato zkušenost obohatí její život.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Slovo, které nejlépe vystihne tento film jako celek, je „kouzelný“. Překrásná ruční kresba, na které desítky umělců ze studia Ghibli strávily nekonečnou řadu dní i nocí, podmanivá hudba stvořená Miyazakiho dvorním skladatelem Joe Hisaishim a v neposlední řadě i prvotřídní výkony herců, kteří propůjčili kresleným postavám svůj hlas, to vše dodává filmu nepopsatelnou atmosféru.

Závěrem bych zmínil možná největší přednost Cesty do fantazie: je opravdu pro každého. Rodiče mohou nechat bez obav své ratolesti film sledovat, aniž by dítka byla svědky něčeho nevhodného, ba co více, dívat se může celá rodina. Nejedná se totiž pouze o pohádku, ale, jak bývá dobrým zvykem japonské tvorby, nese v sobě hluboké poselství, které se zabývá tématy z každodenního života. Síla přátelství, vztah mezi rodičem a dítětem… Vězte ovšem, že až se Vás někdo zeptá, o čem ten film vlastně byl, nebudete schopni dobrat se kloudné odpovědi. Budete jak u vytržení z Miyazakiho surrealistického a poetistického vyprávění. Tak jako já.

Pro zobrazení multimediálního obsahu je nutné aktivovat JavaScript a Flash.

Hodnocení: 10/10

Komentáře

  1. Caparso 2006-07-29 21:24

    V mém případě se s hodnocením nedá než souhlasit. Tohle je pohádka v pravém slova smyslu. Ne nějaká infatilní pitomina od Zděnka Trošky.
    Cesta do fantazie přímo sálá magickou atmosférou. Smekám před Miyazaki sanem a jeho neuvěřitelnou imaginací.
    Je to sice jen vrchol pomyslného “anime ledovce”, ale pro mě to jako důkaz, že se Hollywood může s Disneym a Pixarem jít bodnout, bohatě stačí.

  2. Drow 2006-08-03 01:14

    >At recenze:
    vystizne, kratne, dobre

    Vesmes zase se vsim souhlasim. Uprime musim ale rict, ze Princezna Mononoke me oslovila vic (prostredim a pribehem), to bude asi vec vkusu…

    Nejvic me mrzi, ze v nasem malomestskem kine se Cesta do fantazie neukazala, protoze jsem na ni doslova cekal (po 5. mesicich jsem to vzdal) – pozdeji jsem si stahl a pres veskera plus, ktera tento film má musim konstatovat, ze bych 10/10 rozhodne nedal…
    Cesta do fantazie je pohadka, jak ma byt, ale narozdil od jinych pohadek (miluju pohadky:) jsem se prevazne nudil.
    Za krasny pohadkovy nadech a skvelou animaci, ozvuceni atd. nemuzu hodnotit min nez 9/10, ale za celkovej dojem davam 7/10 (doufam ze tak nikoho neurazim – nechci vyvolat flame)
    7/10 davam za peknou myslenku (i kdyz mi to misty velice pripominalo Alenku v risi divu) a uzasne zpracovani, ale jak uz jsem napsal, u filmu jako takoveho jsem se nudil – asi jsem od toho cekal jeste neco vic

  3. Vecchio 2006-08-03 10:22

    Ano, musím souhlasit s tím, že děj není tak napínavý a poutavý jako u jiných filmů. Ale Cesta do Fantazie mě oslovila svou dojemnou laskavostí, jemností. Jedná se o velice hodnotné umělecké dílo. Chápu, že někoho zaujalo méně, někoho více, ale pro mně představovalo velmi hluboký prožitek… Tak proto absolutní hodnocení.

  4. Caparso 2006-08-03 13:10

    Jasně, je to dost subjektivní.
    Mě se třeba ještě více než Mononoke Hime líbila Naušika z Větrného údolí. Oba filmý mají podobný “ekologický” námět :-)
    Jinak neboj nikoho tu za jeho názory, i když se někdy můžou lišit, nebudeme pranýřovat.

  5. Drow 2006-08-03 16:03

    Diky za doporuceni – ta Naušika z Větrného údolí vypada moc dobre, takze jsi to jdu stahnout;)

    A jinak s tema 7/10 jsem to prehnal… zaprve jsem si stahl celkem nekvalitni rip a co navic, tak s anglickym zvukem…, takze bodik pricitam -> 8/10 a souhlasim s Vecchiem, ze se jedna o hodnotne umelecke dilo (a jak to taky byva, tak umeni nekoho nudi;) Ale i tak jsem se na to moc rad podival a doporucuji to vsem (radim ale pockat, az na to budete mit vhodnou naladu)

  6. Pan_odai 2006-08-14 10:31

    Mě se to osobně celkem líbilo, nejvíc čás, kdy sestra čarodějnice přeměnila její dítě na křečka a ještě cosi na mouchu a ta ho nosila.. to prostě nemělo chybu..

    A Naušika byla taky pěkná, dokonce si myslím, že ještě lepší, ale to je jen věc vkusu..

  7. Caparso 2006-08-21 22:53

    Já se teď pídím po Hauru no Ugoku Shiro a pak jsem taky dost zvědav jak dopadly Příběhy ze Zeměmoří. Jinak od GHIBLI bych ještě doporučil Hotaru no Haka (Grave of the Fireflies) a Majo no Takkyubin (Kiki’s Delivery Service).

  8. Pan_odai 2006-09-08 14:48

    Když zmiňuješ Hotaru no Haka, nevíš tak náhodou, kde se to dá sehnat? Já to sháním už delší dobu a nějak to ještě nemám.. Už 2x jsem stáhl stejnojmenný hraný film, ale anime ještě ne..

    Btw.: Tenhle týden v uterý (tuším) dávali na ČT2 cestu do fantazie, sice mi uteklo asi prvních 10 minut, ale když jsem to viděl podruhé, tak se mi to líbilo mnohem více než na poprvé.

  9. Caparso 2006-09-09 12:16

    Hotaru no Haka jsem stáhl prostřednictvím P2P programu jménem LimeWire

    http://www.limewire.com/english/content/home.shtml

    Jinak na Cestu do Fantazie na ČT2 jsem se vydržel koukat jen zhruba těch prvních 10 minut. Příšerný dabing mě odradil. I angličtí herci se při dabování alespoň snažili… Ale nad původní znění prostě není.

  10. Pan_odai 2006-09-13 13:59

    Mě dabing až tak moc nevadil, i když nebyl zrovna ideální (mírně rušivý), ale na druhou stranu jsem se mohl lépe pokochat nádnernou animací.

  11. Akiko 2007-02-08 21:12

    Dabing byl uhmm dost sileny…mam oroginal dvd, kde je dokonce i slovenska verze….a ta byla o neco malo lepsi…kazdopadne subbed version je vzdycky nejlepsi…(tedy dokud se ennaucim jaopnsky, coz bude trvat jeste dlouho :D )

Vložení komentáře