Země vycházejícího slunce

Jakub Lhota – 2006-07-17

První ze série článků o Japonsku je pouze obecným přehledem, který bude sloužit jako prvotní seznámení s touto zajímavou zemí. V budoucnu se můžete těšit na specializovanější články. Ty se budou týkat japonských dějin, geografie, ekonomiky, politiky a kultury. Čekají nás také dojmy českých návštěvníků Japonska i pohled rodilých Japonců...

Japonsko (Nihón, Nippon) je ostrovní země ve Východní Asii, nachází se v Tichém oceánu, východně od Číny a Korei. Táhne se od Ochotského moře na severu až do Východočínského moře na jihu. Jeho hlavním městem je Tókjó.

Tokyo v noci

Psané dějiny Japonska začínájí stručnými zkazkami v čínských historických textech z období kolem 1. století našeho letopočtu. Archeologické výzkumy však dokazují, že lidé obývali japonské ostrovy už od dob mladšího paleolitu. Japonská historie zažila měnící se období dlouhé izolace vymezené radikálním a někdy i revolučním vlivem okolního světa. Dnešní japonská kultura je proto směsí tradičních a cizích vlivů.

Co do rozlohy, Japonsko je se svými 377873 čtverečními kilometry 62. největší zemí světa. Skládá se z více než 3000 ostrovů, největšími jsou Hokkaidō, Honshū, Shikoku, a Kyūshū. Většina japonských ostrovů je hornatých, mnoho z nich je také vulkanického původu. Nejvyšším vrcholem je hora Fuji (3 776 m). Japonsko je 10. nejlidnatější zemí, kterou obývá téměř 129 miliónů lidí. Navzdory drsnému reliéfu, je Japonsku jednou z nejhustěji obydlených zemí světa. Tokijská aglomerace s více než 30 milióny obyvatel je největší metropolitní oblastí na světě.

Japonsko si zachovalo jednotný konstitučně monarchistický politický systém, od doby, kdy 3. května 1947 přijalo svou ústavu, s císařem (ten má však jen reprezentativní funkci) a s voleným parlamentem (současným premiérem je Junichiro Koizumi). Japonsko má druhou nejsilnější ekonomiku světa. Je to průmyslová velmoc a jako taková je členem G8, G4, APEC a mnoha dalších světových organizací.

Zdroj: en.wikipedia.org

Komentáře

Vložení komentáře