Ramble VI: Anime časopis a šíření anime v ČR

Jakub Lhota – 2009-12-03

Evangelion MIDO Film

Situace u nás se mírně zlepšuje. Digitální éra sledování anime se stala symbolem rapidního nárůstu členů fandovské komunity. Anime se vysílá v televizi. Kabel a satelit však není dostupný pro každého. Dabing je dle očekávání tristní, většina sérií je naštěstí – pokud vím – opatřena českými titulky. Na domácí trh se dostávají i DVDčka (Evangelion od MIDO filmu je povinností, chceme-li, aby trend pokračoval) a nějaká ta manga. I přesto člověk nemůže vnímat japanimaci jako zaběhlý mainstream.

Stavy fandomu totiž exponenciálně zvyšují jedinci vezoucí se na módních vlnách zvaných Naruto a Bleach. Tyto lidi ve skutečnosti anime jako takové moc nebere. Je to zkrátka cool. A i když se jim to nelíbí, tak na to stejně koukají. Protože tlak kolektivu je hnus a často vede ke špatným rozhodnutím. Ale ruku na srdce, taky jsem na obou těchto variacích nekonečného eposu Tak jde čas ulítával. Spoustu lidí (včetně mě) to ale omrzí. Stejně jako nás kdysi omrzel Ash a jeho červenobílé koule s překvapením.

Najednou tu je velká skupina „ex-otaku“, která o hlubší proniknutí do fenoménu nemá zájem a za nakoupené figurky, samolepky a plakáty se stydí, neboť u kamarádů teď frčí Půldolar. Má tedy vážně cenu takto nestabilní cílové skupině prodávat časopis?

MangaČesky

Jednoznačně ne. Podobný projekt by byl značně riskantní a nerentabilní. Pokud by šlo o měsíčník, brzy by došla nosná témata, jelikož novinek se v našich luzích a hájích prostě tolik nevyskytuje. Dále si myslím, že by bylo velice složité sestavit kvalifikovanou redakci. Na kvalitní pokrytí aktuálního „oficiálního“ dění na naší scéně bohatě stačí přehledný web. To perfektně předvádí christof na stránkách Brněnských otaku.

Výkřiky na fórech, či Facebooku, které volají po nutnosti Prvního českého anime magazínu, nechápu. Trochu v tom vidím jakousi nutnost třímat v rukách hmatatelný důkaz existence milovaného fenoménu, jenž u nás ještě není plně akceptován.

Amatérské pokusy fanoušků je v tomto směru rozhodně třeba pochválit. Zápal pro věc jim nechybí. Přijde mi však krajně zbytečné obětovat aktuálnost zastaralému tisku, popřípadě pdfku. Ono, proč se patlat s ucelenou, přehlednou, webovou prezentací, když můžu jednou za rok vyplodit almanach plný recenzí deset let starých sérií a nezáživných, subjektivních dojmů z conu, že? Já osobně bych nadšencům pro tuto věc poradil, aby svým entuziasmem spíše podpořili některý z u nás existujících webů. Neboť jejich zlepšování má pro potřeby komunity největší význam.

Časopis Yume: 2. (poslední) číslo, 5. 10. 2008 – 19,1 MB

Nábor do „Anime Net Magazine – prvý cesko-slovenský anime casopis :)“

Komentáře

  1. hintzu 2009-12-04 09:46

    Ono v podstatě jak to jen říct… je rozdíl mezi tím, co by sis od časopisu představoval ty a co by si představovala většina. Takové Mondo vychází čtvrtletně a svým způsobem nabízí kombinaci jak mainstreamu (jů, plakát se Sašukem!) tak i písmenka, která se dají číst (třeba článek o King of Thorn). Bohužel je to zhruba tak, jak píšeš – lidé, kteří sledují trendy o podobných fenoménech beztak vědí měsíce před vydáním časopisu. Jediné, v co tak můžeš doufat je to, že časopis “vzdělá” neootaku, kteří krom naruta značnou vnímat i další věci. Jenže to je risk, který se dlouhodobě nemusí vyplatit. A rozjíždět byznys proto, abych to po 4 číslech zabalil?

    Jediné co by dokázalo přimět k pravidelnému kupování by byla třeba manga, která by v rámci časopisu vycházela.

  2. Lusi 2009-12-04 12:45

    Představa pravidelně vycházejícího tištěného anime časopisu je podle mě v současné době absolutně mimo mísu. I kdybych měla odhlédnout od problémů s obsahem a čtenářstvem a vycházet například jen z faktu, že i taková Premiere – filmový měsíčník s poměrně širokou a stabilní čtenářskou základnou – musela letos z finančních důvodů zrušit svou tištěnou formu.

    Co se pak týče Yume a podobných pokusů, s posledním odstavcem se prostě nedá než souhlasit. Když jsem si v diskuzích před vznikem Yume kdysi dovolila pochybovat, že z toho někdy něco pořádného vzejde, a doporučit zapáleným autorům, aby se přidali k již zavedeným webům, sneslo se na mou hlavu spousta poznámek o nechutném pesimismu a demotivujících náladách. No a jak to dneska vypadá? :)

  3. john 2009-12-04 16:31

    Premiere sice zrušili, ale třeba takový cinepur, který vychází co dva měsíce stále jede:D Proste měsíčník je blbost, ale dvouměsíčník či obsáhlejší čtvrtletník není tak nerealizovatelný nápad.

  4. Caparso 2009-12-05 11:10

    hintzu: Tvojí argumentaci naprosto chápu. Pro neotaku by časopis jistý smysl měl. Chtělo by to ale silnou marketingovou masáž, a jak říkáš, třeba manga, nebo DVD přílohu. Plus delší než měsíční interval mezi jednotlivými čísly.

    Lusi: Premiere mě dost mrzí, v původní verzi článku jsem její konec chtěl zmínit. Kdyby takhle vypadal profesionální anime magazín, tak bych to kupoval. Je to ale dokonalá ilustrace toho, že když se neudrží takhle kvalitní filmové periodikum, tak o tištěném anime časopisu nemá ani cenu uvažovat.

    john: Cinepur neznám, ale hodlám to napravit!

  5. Lusi 2009-12-05 13:15

    Caparso: Jenže anime magazín by takhle IMHO nikdy nevypadal. Anime průmysl se s tím filmovým přece jen nedá srovnávat. Rozhodně by asi nebylo tolik o čem psát…
    Každopádně manga nebo DVD příloha by mě nejspíš nalákala.

    john: Cinepur jsem taky doteď neznala, ale na první pohled na mě působí spíš jako vyloženě odborný titul, což je zase jiná liga. Netušíš náhodou v jakém nákladu vychází a jestli je vůbec výdělečný?

  6. Caparso 2009-12-05 14:38

    Lusi: Jasně, jako Premiere by asi nevypadal. Bez pořádné vazby na lidi z branže by články nejspíš nešli tak do hloubky a jak říkáš, nebylo by tolik témat, o nichž by šlo psát. Čtenáře by pak musela nalákat nějaká ta prvoplánová vábnička: DVD (s licencovaným filmem, nebo několika free epizodami), manga na pokračování, nebo jak poznamenal hintzu, pořádný plakát s Šášulou.

  7. John 2009-12-06 10:18

    Lusi: Vůbec nevím, jen jsem jej uvedl jako příklad magazínu určeného pro ne zas tak široký okruh čtenářů, který vychází co dva měsíce a jde to:)

    (ale vím, že to bylo trochu zbrklé přirovnání, protože oni můžou dostávat finanční přízpěvky i odjinud, zkusím pozjišťovat)

  8. Lusi 2009-12-06 18:43

    John: Zjišťovat nemusíš, jen mě to tak napadlo ze zvědavosti, kdybys to náhodou věděl :)

  9. Razer 2009-12-18 23:09

    Nerentuje se ani téměř beznákladová webová stránka s širším zaměřením než anime, tak jak by se mohl rentovat tištěný magazín v době, kdy se uvažuje i o zrušení třeba Levelu (douho jsem ho četl, ale už před x lety jsem s tím přestal).

    Snad jedině opravdu kdyby v časáku primárně vycházela ta zmíněná manga případně se distribuoval na nějakých conech zdarma po zaplacení vstupného .-)

    +jak píšeš, Caparso, opravdových milovníků anime je stále minimum hodně lidí se zasekne u toho Naruta a stačí jim to.

  10. Caparso 2009-12-20 00:51

    Razer: Level je případ sám pro sebe. Taky už ho pár let nekupuju. Kvalita článků šla postupně dolů a zájem budila občas jen kvalitní plná hra. Veškeré důležité informace začaly být k dispozici online. Navíc aktuálně a bez zpoždění.

    Tištěná média IMHO končí. A všichni se nejspíš shodneme na tom, že anime časopis by se u nás chytil jen díky nějakému marketingovému zázraku.

  11. john 2009-12-28 10:07

    Taky je ale pravda, že končí Level, Premiere atd. Hm, ale právě o filmech a o hrách je toho na netu kupa. Nevím jak vy, ale já právě o anime aktualizuju stránky každý den a jsem mega štastný za každou novinku, přesto těch novinek zrovna moc není (krom blogů, ale tam jsem zatím nenašel nějakého svého dospělejšího favorita).

    Ale jasně, nechci být moc idealistický.

  12. Caparso 2009-12-28 12:46

    john: Jasně. O hrách a filmech je na netu spousta informací. Navíc je pořád o čem psát a nemusí to být jen suchopárné články typu: teď vychází tohle, za pár měsíců tamto. Dá se totiž najít i spousta zajímavostí z oblasti “behind the scenes”.

    O tom, že u anime mi tenhle zdroj chybí už jsem jednou psal. Je jen málo studií, které o svých sériích napíšou na web něco víc (například rozhovor s autory) a to něco pak hodí do angličtiny. V podstatě to dělá jen Production I.G.

    Aby se u nás, nebo jinde mohli více objevovat jiné druhy článků než klasické recenze a preview, bylo by potřeba více takto sdílných lidí z branže.

    Popřípadě nám sami, jako čtenáři můžete dát najevo, o čem byste chtěli číst. Hodně by mě to zajímalo .-)

Vložení komentáře