Ramble X: Mirai e

Jakub Lhota – 2012-03-06

Ze všeho nejdříve bych se chtěl omluvit těm, kteří čekali novou vlnu článků (pokud někdo takový ještě zbyl). Poté mě taky mrzí, že musím konstatovat relativně negativní náplň tematických textů z poslední doby. Pravdou ale je, že ani nový vývoj ve mně nezažehl to staré nadšení pro věc. S velkým neklidem zjišťuji, že na anime v podstatě nekoukám – čas by se na to našel i tady, na Erasmu ve Finsku – a že výhledově mě zajímají jen velké filmové projekty. Namátkou to je třeba nový Okiura (A Letter to Momo), nebo snímek, který nejspíš oprášil reputaci Miyazakiho juniora (From up on Poppy Hill). Dále se musím přiznat, že často přemýšlím o konci mého psaní spojeného s japonskou kulturou, potažmo o předání pomyslné štafety někomu jinému (pokud by o to někdo stál).

A Letter to Momo

Novinky týkající se anime a mangy ze světa i z domova mě spíše štvou, než těší. Nakladatelství Crew držím moc palce. Nicméně ohlášení jejich nového manga projektu (Bleach) je prostě sázka na jistotu a pro mě krok zpátky. Marně oplakávám Hanami, jejichž tituly byly pro mě to pravé ořechové, avšak náš trh na věci mimo mainstream není ještě zdaleka připraven.

Ještě horší zpráva, původem z Japonska, se pojí s budoucností anime. Dentsu, tamní největší reklamní agentura, přichází s plánem dát dohromady expertní skupinu, jejímž úkolem by bylo zkoumání chutí otaku. Přesněji řečeno zaškatulkování faktorů (kozy?), které způsobily, že se něco stalo mezi otaku megahitem. Co má být výsledkem této snahy, tedy kromě posílení prodejů nosičů a merchandisingu? Samozřejmě větší budoucí zisky, protože pokud tým z Dentsu uspěje tak „dokáží vyvíjet a předjímat hity, které osloví fanoušky jak doma, tak i v celém světě“.

V tomto „nadějném“ podniku vidím fundamentální rozpor. Ze zkušenosti lze snadno vyvodit fakt, že „domácí“ a západní chutě nejsou vždy stejné, aneb co je hitem v Japonsku, může v USA být propadák. Navíc mi to přijde jako by japonský zábavní průmysl přiznával, že si neví rady…

Čekejte další sporadické zprávy z mé finské mise. Zajímavost: na to, že má Finsko jen 5 milionů obyvatel, tak tu vychází anime časopis a nejnovější Naruto zde koupíte v supermarketu.

Komentáře

Vložení komentáře