Pozvánka na FESTIVAL FANTAZIE 2007

Andrej Liška – 2007-05-13

Logo - Festival Fantazie

Chceli by ste si dopriať dovolenku, o akej sníva nejeden z nás, ale máte už plné zuby trmácania sa po rôznych drahých exotických letoviskách a menenia dopravných prostriedkov, keď ste navyše neustále ovešaní kuframi ako prezdobený vianočný stromček? Nuž za dobrodružstvom sa síce cestovať musí, ale kto hovorí o tom, že je nutné sa už mesiace predtým váľať v mapách a vyvolávať do cestoviek, len aby ste si našli tú najvhodnejšiu destináciu?

Podujatie skrývajúce sa pod názvom FESTIVAL FANTAZIE je najväčšou akciou svojho druhu v bývalom Československu a jeho história sa začala písať v roku 1996. Pri jeho zrode stálo a doteraz stojí Občianske združenie SFK Avalon, ktoré rado popúšťa uzdu fantázie všetkým návštevníkom, čo sa tejto významnej udalosti rozhodnú zúčastniť. I tento rok sa do mestečka Chotěboř chystajú priaznivci neuveriteľného sveta filmov, seriálov, literatúry, hier či internetu, aby mohli byť svedkami úžasného 10 dní trvajúceho dobrodružstva v znamení lákavých okruhov, akými sú napríklad science-fiction, kozmonautika, moderné technológie, fantasy, horor, mytológia, záhady, vojenstvo, história, no v neposlednom rade i fascinujúci fenomén zvaný animácia.

LOTR - Wallpaper

Vy, ktorí tieto riadky čítate môžete byť medzi nimi a vychutnať si výber z toľkých programových línií, o akom sa Vám ani nesnívalo. Do neprebádaných hlbín vesmíru Vás zavedú sekcie venované milovaným projektom z ďalekých hviezd, ako sú Babylon 5, Battlestar Galactica, Červený Trpaslík, Duna, Firefly, Stargate, Star Trek alebo Star Wars. Kto dá pred túlaním sa v kozme radšej prednosť chodeniu po pevnej zemi, môže podľahnúť kúzlu magických svetov Eragona, Harryho Pottera, Letopisov Narnie či Pána prsteňov. Organizátori FF dobre vedia, že fantázia nepatrí k veciam, ktorým pristanú obmedzenia, a preto sa môžete počas Vašej divokej jazdy krajinou divov stretnúť i s Jamesom Bondom alebo Brutálnou Nikitou, naraziť na nezvestných hrdinov z mimoriadne úspešnej americkej série Lost, zoznámiť sa s dielom jedinečného Járu Cimrmana, pobaviť sa na animovaných postavičkách pri Futurame i nenapodobiteľných dialógoch v kultových sitcomoch z britskej školy, postaviť sa zoči-voči lovkyni upírov Buffy, alebo sa v prípade náhlej krízy z tak bohatej programovej ponuky jednoducho stratiť v Matrixe. K tomu všetkému Vám FESTIVAL FANTAZIE naservíruje dokumenty, turnaje, divadelné a šermiarske predstavenia, koncerty, súťaže, besedy, prednášky a mnoho ďalšieho.

Zabudnite na zájazdy na druhý koniec zemegule a zamyslite sa nad svojimi prázdninovými plánmi už teraz! Dovolenka v Chotěboři ponúka začiatok leta vo veľkom štýle a s ohľadom na Vaše rôznorodé chute. Príďte a doprajte si virtuálne zážitky najväčšieho kalibru medzi podobne naladenými starými známymi i novými priateľmi. V programových líniách FESTIVALU FANTAZIE nájdete všetko, z čoho dobrodružstvo dýcha doslova každým jedným pórom.

A nezabudnite, že aj keby všetky cesty viedli naozaj iba do Ríma, všetky cesty z Chotěboře smerujú do svetov, ktoré by ste na mape hľadali len márne.

Programová línia Anime / Manga / Japonsko

Festival Fantazie - Banner

ANIMERA (29. - 30. 6. 2007)

Prológ

Manga

Máte občas pocit, že Vám svet veľmi ochotne padá na hlavu? Prenasleduje Vás pocit, že Vašim myšlienkam, ilúziám a predstavám sa v realite akosi nedarí? Je to spôsobené tým, že sny patria do svojho vlastného sveta a začínajú sa tam, kde sa končí všetko ostatné. Sen uzrel svetlo sveta už počas prvej noci, kedy na Zem prišiel prvý človek. To, čo okolo seba videl podnecovalo jeho predstavy, provokovalo jeho zmysly, zvádzalo jeho schopnosti, a pokým telo ostávalo noc čo noc schúlené v tomto svete a bolo zaneprázdnené azda len dýchaním, myseľ sa vďačne vydávala na cestu, ktorá sa nikdy nekončí. Podnikala výpravu za múzami, ktoré bývajú veľmi ďaleko, no predsa len sú oveľa bližšie, ako by sa jeden nazdal. A myseľ sa s múzami milovala, splývala a zase rozdeľovala, aby vytvorila mnohé a mnohé nové. Všetko, čo v tejto zvláštnej krajine vzniklo, sa však s nenapodobiteľnou zvedavosťou mláďaťa vracalo späť do svojej ríše, aby tam zažiarilo vo svojej neopakovateľnej a dych vyrážajúcej podobe. Sen sa narodil z túžby po stále novom a jedinečnom, po čomsi, čo láka práve svojou nereálnosťou a nedostupnosťou. Bol počatý človekom a múzou, a i keď je dnes vlastníkom svojej vlastnej ríše, jeho druhým domovom nikdy neprestane byť ani to, čo nazývame naším svetom. Je tu zakaždým, keď zastaneme a oddáme sa fantáziám a predstavám. Kľúč ku svojej krajine venoval každému z nás. Od zrodenia prvej ľudskej bytosti uplynulo už mnoho času a odvtedy sníva stále viac a viac ľudí. Stačí, ak zatvoria oči a nechajú sa viesť.

Sny sa zdajú všetkým, i keď niektorí z nás snívajú omnoho vášnivejšie a trúfalejšie ako tí ostatní. Sme mimoriadne radi, že Vám môžeme predstaviť tých snívajúcich, ktorí sa s nami o svoje predstavy dokázali podeliť. Animácie sú totiž zo všetkého najviac víziami. Predvádzajú nám nevídané, neuskutočniteľné a absolútne nereálne, no robia to s takou ľahkosťou, eleganciou a precíznosťou, až nás niekedy celkom zmätú. Prestávame rozlišovať a zamýšľať sa nad tým, čo je a nie je možné, nakoľko nám ponúkajú divadlo, ktorému dokážeme a hlavne chceme uveriť. Dva svety potom odrazu splynú v jeden a my zabúdame, či si hru vychutnávame z prvých radov medzi divákmi, alebo sme sa už dávno ocitli na javisku.

Manga Romance

Animované filmy sú dôkazom toho, že snom sa môže vodiť dobre i v realite...

Prijmite naše pozvanie do končín, kde ľudská fantázia určuje za pomoci inšpirujúceho talentu majstrov svojho remesla, nad kým nikdy nezapadne slnko a koho cesty budú navždy zmáčané neúprosnými kvapkami dažďa.

Na všetkých divákov, ktorým nie je cudzie žiadne dobrodružstvo už kdesi v diaľke čaká ANIMERA.

O podujatí

ANIMERA je programová línia FESTIVALU FANTAZIE, ktorej účelom je priniesť svojim návštevníkom čo najpestrejšiu, no predovšetkým čo najkvalitnejšiu vzorku japonskej animovanej tvorby s dôrazom kladeným hlavne na to, ako jednotlivé tituly obstáli po preverení časom a či sa radia k projektom znamenajúcim pre spomínanú branžu jej najväčšie tromfy. V programovej schéme sa budeme venovať legendárnym počinom s kultovým statusom doplneným o bližší pohľad na tvorbu konkrétnych tvorcov či animátorských štúdií, ktorých razenie významne ovplyvnilo, alebo obohatilo celkový pohľad na prácu a umelecký prínos autorov komiksových knižiek či produkcie animovaných filmov a seriálov. V našej ponuke nájdete okrem toho i filmové lahôdky z ostatných kútov sveta so špeciálnym zameraním na domácu produkciu. Počas prehliadky budete môcť vzhliadnuť široké spektrum titulov, od krátkych a nezávislých filmov ponúkajúcich alternatívne spracovanie rôznorodých tém, až po veľkorozpočtové celovečerné kinohity s mainstreamovým potenciálom pre veľmi širokú divácku obec. Absentovať nebudú ani prednášky s cieľom odľahčenia a pobavenia publika, ktoré celú súčasť FF doplnia a okorenia tak, aby ste sa s nami cítili počas dvoch posledných júnových dní tohto roku, čo najpríjemnejšie.

Logo - Animera

A&Mcon (1. - 4. 7. 2007)

Oukashou

S nástupom siedmeho mesiaca v roku preberú štafetu naši českí kolegovia na čele so slečnou Angie, ktorí Vám počas prvých štyroch júlových dní naservírujú zábavu, aká Vás priklincuje do sedadiel. A&Mcon si predplatí Vašu dobrú náladu zameraním sa na obľúbené témy podané odľahčeným spôsobom a prezentáciu aktuálnych anime trendov.

Zo seriálových lákadiel na Vás čakajú tituly ako Basilisk, Black Blood Brothers, Chrno Crusade, Code Geass, Gankutsuou, Ergo Proxy, Kyoh! Kara Maou, Maria-sama ga Miteru, Negima?!, Otome wa Boku ni Koishiteru, Ouran Highschool Host Club, Renkin San Kyuu Magical? Pokaan, Samurai Champloo, Shingetsutan Tsukihime, Strawberry Panic či Wolf's Rain.

Vo filmovej ponuke svietia projekty takého formátu ako Arashi no Yoru ni, Brave Story, live action verzia populárneho Death Notu, Môj sused Totoro alebo hraná snímka The Great Yokai War.

Hlavné lahôdky a zároveň i nepriestrelné dôvody, prečo na A&Mcone nesmiete chýbať však prídu až teraz.

Čaká na Vás anketová súťaž O najlepšieho anime záporáka, kvíz zmutovaný do podoby šialenej japonskej televíznej šou i workshopy na tému Yu-Gi-Oh! či manga.

Angie Vám predstaví geniálneho mága japonského animovaného filmu Hayaa Miyazakiho, ktorý zbiera vavríny nielen v rámci svojej domoviny, ale i na celom svete.

Za prispenia Clover a Mirabel Vám potom Angie priblíži i kontroverzné fenomény shounen- i shojo-ai.

Clover sa postará o Vašu osvetu ohľadne svojského úkazu známeho ako gothic lolita, prevedie vás aj históriou a formami japonského divadla a napokon Vám neostane nič dlžná, ani čo sa týka tematiky upírov z krajiny vychádzajúceho slnka.

Deeph Vám bude referovať o shurikenoch, Denerog sa zase zameria na bojové anime, pričom nevynechá v anime sa objavujúce štýly boja s mečom, rôznymi bodnými a sečnými zbraňami či lukmi, no dôjde aj na mágiu a špeciálne sily.

Netreba však zabudnúť ani na Marionettenspieler, ktorá Vám objasní tajomstvá filmu Final Fantasy VII: Advent Children, a taktiež priblíži spôsob vedenie vojen v starom Japonsku i s porovnaním ninjov so samurajmi.

Banner - AM Con

Organizátori A&Mconu sa môžu pochváliť i priestorom na Nightcone, a preto sa v noci zo 4. na 5. júla ešte dostane na televízny seriál Trinity Blood, čo určite spôsobí radosť hlavne nespavcom.

Tešíme sa na Vás!

Andrej Liška

Komentáře

Vložení komentáře