Japonská kuchyně I. – hůlky

Štěpán Šnederfler – 2006-08-14

Několik párů hůlek

Dnešní článek odstartuje seriál, který se bude zabývat japonským stravováním a dalšími souvisejícími tématy. Než se ovšem pustíme do vaření, musíme nejprve vědět, jak správně stolovat. Nejdříve si povíme něco o jídelních hůlkách. Ti z vás, kteří se domnívají, že ovládání hůlek zvládli, mají skvělou příležitost si ověřit, zda je skutečně používají tak jako rodilí japonci. A pro ostatní to bude perfektní možnost k získání tolik potřebného know-how.

Historie

Na úvod dovolte malý exkurz do historie. Pokud máte odpor k dějepisu, můžete následující odstavce přeskočit a směle se vrhnout na další část.

Jako místo vzniku jídelních hůlek se uvádí Čína. Konkrétní doba není známá, ale bez nejmenších pochyb spadá do období před třemi až pěti tisíci lety.

Příznačný způsob použití hůlek vychází z čínské filozofie. Jídlo je považováno za událost, která rozvíjí harmonické vztahy mezi rodinou a přáteli. Je tedy naprosto nepřípustné, aby byly na stole přítomny nástroje určené k řezání a krájení, protože jsou spojovány s násilím. Také proto nemají čínské jídelní hůlky špičaté konce.

Archeologům se podařilo na palestinském nalezišti v Meggidu odkrýt předměty, které připomínají jídelní hůlky. Patřily zřejmě skythským dobyvatelům Kanaánu. Tento objev může být důkazem o existenci ochodního vztahu mezi Blízkým a Dálným východem, stejně tak se ale mohlo jednat o naprosto nezávislý vývoj. Hůlky byly také běžné u některých národů obývajících mongolské stepi během šestého až osmého století.

Hůlky s látkovým pouzdrem

Jak je sehnat

Nejprve musíme vyřešit zásadní problém: Kde jídelní hůlky, japonsky hashi, sehnat? Existuje spousta internetových obchodů, které mají požadovaný sortiment. Pro ty, co nemají svůj oblíbený, mám jednoduchou radu - strýček Google rád pomůže.

Který model?

Jak jste si mohli povšimnout, je možné si výbrat mezi několika typy hůlek. Pro začátek stačí obyčejné jednorázové, jejichž cena nepřekročí hranici pěti korun. Proč ale platit drahé poštovné kvůli jednomu páru nejobyčejnějších jídelních hůlek? Proto nejlépe uděláte, když si jich objednáte více, však je časem, až se díky našemu seriálu naučíte vařit chutná japonská jídla, spolu s přáteli využijete. Pokud nejste šetřiví, jednu kapsu nemáte prázdnou a druhou vysypanou, pak se také poohlédněte po dražších modelech, se kterými se jí o poznání lépe. Ideální je, když vám k hůlkám zdarma přidají látkové pouzdro, aby se v šuplíku s ostatními kuchyňskými nástroji nepoškrábal lak. Cena kvalitních lakovaných dřevěných hůlek se obvykle pohybuje kolem sta korun českých.

Manipulace

Když jste si konečně opatřili hůlky, povíme si, jak s nimi správně zacházet. Pokud dodržíte následující postup, shledáte, že ovládnutí hůlek není nic obtížného.

  1. Uchopte jednu hůlku a stiskněte ji mezi dlaní a kořenem palce. Prsteník použijte jako druhý opěrný bod. Hůlka by nyní měla být ve velice stabilní poloze.
  2. Druhou hůlku uchopte jako tužku za použití konečků palce, ukazováku a prostředníku.
  3. Pohybujte s horní hůlkou nahoru a dolů. Až tento pohyb zvládnete, budete si moci nabrat i jídlo velkých rozměrů.
  4. S dostatkem praxe budete moci hůlky používat se stejnou přesností jako pinzetu.

Čeho se vyvarovat

Jak vidíte, základy se dají zvládnout velice rychle. Těm, kterým předpisové držení hůlek nebude vyhovovat, dám jednu radu: Než se trápit s rukou v křeči, je lepší lehce pozměnit úchop tak, aby se vám jedlo pohodlně. V každém případě se ovšem musíte některých pohybů a způsobů použití vyvarovat.

  • Nikdy s hůlkami nemávejte, neklepejte s nimi do stolu, používejte je výhradně k účelu, ke kterému jsou určeny - k nabírání jídla.
  • Hůlky se bezpodmínečně drží v jedné ruce, upřednostňuje se pravá (leváci mají smůlu, jako vždy).
  • Nezapichujte hůlky do jídla (to se dělá pouze u obětního jídla na pohřbech).
  • Nejprve si rozmyslete, co hůlkami naberete, když tak učiníte, jídlo už nevracejte.
  • Nepleťte si hůlky s vidličkou, jídlo se na ně nenapichuje.
  • Když už musíte hůlky odložit, tak jedině do vaší misky či talíře. Špičky hůlek musí ležet vždy uvnitř.
  • Poté, co hůlky použijete, lze k nabírání jídla ze společného talíře použít jejich opačný konec. V Korei byste s tím moc nepochodili, tam by to považovali za nehygienické.
  • Nikdy nepřebírejte hůlkami jídlo z talíře, misky či hůlek někoho jiného. Tak se předávají pouze kosti na japonských pohřbech (součást tradice).

Najíst se hůlkami není s dostatečným tréninkem nic složitého. Je však nutné si všechny zásady jejich správného pouźívání vrýt do paměti. Jinak se může stát, že způsobíte společenské faux pas v tu nejméně vhodnou chvíli.

Komentáře

  1. Vecchio 2006-08-14 18:46

    Já už to celkem zvládám, hned napoprvé jsem byl schopen se takto najíst! Ovšem spodní hůlka mně klouže po prsteníku, takže jí musím držet trochu jinak… Také si hůlky neustále přechytávám, buď je uchopím nepoholně, nebo každou jinak vysoko.

  2. Prasatko 2006-08-20 19:38

    No, me se taky napoprve povedlo najist (ラーメン, skoda jen, ze to nebyl pravy Ichiraku ramen z Naruta :D), ale jsem na tom podobne jako ty, furt si je prechytavam. chce to holt trenink. Sice jsem mel jako instruktorku japonku, ale ani to mi nejak extra nepomohlo. Ale jinak jsou hulky すごい。

  3. Vecchio 2006-08-20 23:57

    Možná, že ti japonská instruktorka spíš uškodila. Snažit se najíst hůlkami s třesoucíma se rukama je kumšt ;)

    Ramen… Jak se ti povedlo uhodnout téma dalšího článku? :D

  4. Prasatko 2006-08-21 12:10

    hehe, s tema tresoucima se rukama mas docela pravdu :D Jinak na clanek o ramenu se tesim ;-)

  5. Caparso 2006-08-21 22:17

    Já osobně jsem schopen se hůlkami najíst, zároveň však musím uznat, že můj styl postrádá jakoukoliv grácii:X

    Přirovnal bych se k začátečníkovi ve hře go, který kámen neumí správným způsobem položit na hrací plochu.

  6. Flanker 2006-08-28 01:02

    Ja ked som jedol po prvy krat palickami, dostal som sa k tomu uplnou nahodou. Jedneho vskutku skvostneho vecera 24.12 pred asi troma rokmi ma napadla skvostna myslienka jest stedrovecerneho kapra palickami. No a ono to skutocne zabralo, aj ked som sa prve chvile trapil naucil som sa jest palickami svojskym sposobom. Su ludia co vedia originalne palickami jest a kritizuju ma za svoj styl, ale ja ho mam rad a nikde som necital ziadny navod na japonsky chopstick eating style. Ved nakoniec nieje dolezite ako ale ci vobec sa najes, vsakze? Bezne palickami jedavam rizoto, rezne, rybu, sem tam aj prazenicu a tarhonu. Palicky su skutocne dobra vec a ich najvacsia vyhoda je ta ze sa drzia iba jednou rukou, tu druhu mozete pouzivat na ine veci – (citanie, prepinanie programov v televizi a pod.)

  7. Pan_odai 2006-08-30 11:45

    Já jsem poprve jedl hůlkami včera, původně jsem si řekl, že počkám až na nějakou japonskou baštu, ale slibovaný recept se tady ne a ne objevit(věřím, že je v pořadí) a včera jsem zrovna připravil baštu, co se k hůlkám ještě pěkně lepila.. Ale celkem mě po jídle bolela ruka, asi jsem je držel trošku špatně..
    Btw.: Japonci jedí z misek, že? Jsou ty misky nečím speciální a nedí jenom z nich?

  8. Caparso 2006-08-31 11:21

    To Pan_Odai:

    Ano, Japonci jedí hlavně z misek, ty se samozřejmě liší použitým materiálem a zdobením. Jinak na nich nic zvláštního, pokud vím, není.

  9. Muddler 2006-09-18 21:36

    Za dávných časů mých dětských let mne posedlost arašídy přivedla na nápad jíst je hůlkami, tehdy dovezých od našich čínských přátel. Pytlík této pochoutky vydržel o dost déle. :o) Zkuste si hůlkami sebrat půlku arašídového oříšku obráceného plochou stranou ke dnu misky. :o))

  10. Caparso 2006-09-19 18:01

    Tak to mohla být vynikající průprava :D, teď už určitě hůlkami nabereš i jednotlivá zrníčka rýže :DD

  11. lubricated like a fox 2006-09-29 10:59

    já jsem prvotně používal hůlky místo lžičky k míchání čaje, později jsem pomocí nich zkoušel i něco málo pojíst, ale potom co mi půlka jídla skončila v klíně, jsem začal být až přehnaně opatrný, proto mi talířek číny trval spořádat asi 45 min ….

  12. Caparso 2006-09-30 18:01

    No když už jsme u těch pokusů s jídlem: abych se co nejvíc procvičil v používání hůlek, tak si nakrájím ovoce na malé kostičky a cvičím. Jídlo dýl vydrží a když pak mám jíst hůlkami “naostro” nevypadám jak totální nemehlo :-)

  13. mijush 2006-12-15 19:41

    No tak já jsem asi těžkej antitalent, páč mě je nejde ani pořádně chytnout:D

  14. baloo 2007-01-05 08:57

    Ja jsem si to vyzkousel poprve, kdyz me Vietnamci pozvali na obed a za jejich dozoru a asistence, dnes vyuzivam kazde vhodne prilezitosti (i doma), abych hulky pouzil, za prve se tim dobre trenuje a za druhe clovek ji v klidu, nehlta a dele a rychleji se zasyti. Proste ma to smrnc a je to i prakticke. Poprve opravdu strasne boli ruka, chce to vsak zapesti a ruku zcela uvolnit od krecovoteho drzeni a nejednou to jde jednoduse a da se uchopit i drobny predmet. Clanek me potesil, protoze jsem hledal nejaky navod, jak spravne drzet hulky a zjistil jsem, ze to se mnou docela jde. Souhlasim ovsem s tim, ze hlavne ta jedna potvurka furt nekam klouze a musi se posouvat :-). Asi nam chybi ta 30ti leta praxe :-D

  15. Pawel 2007-01-22 18:49

    já ty hůlky používám uplne jinak, než je tady napsaný, ale najím se s tim uplne v pohodě. :)

  16. Dejvísek 2007-02-11 08:37

    Teda, to jsem nevěřil, že to bude tak lehký... Zezačátku jsem nevěděl, ani jak se drží, ale zvládl jsem to na první pokus… I bez stránek! Tady jsem se přesvěčil, že jsem to dělal správně... Sice ke konci bolí ruka, a člověka už to pak ani nebaví, ale už se těším na příští lekci… :D

  17. Kačenka 2007-06-28 13:54

    No tak já jsem to zvládla tedy perfektně, podle tohoto návodu jsem si přinesla nudle s kuřecím masem a pápla je… No ale má to jednu výhodu – jí se to těmi hůlkami sice déle, ale to ze zdravotního hlediska vůbec není na škodu… tak pačko

  18. woyen 2008-03-13 17:12

    Všechno je to o tréningu. Hůlkami jím asi od svých 5ti let a za těch 17 let praxe už to není problém. Jedny hůlky mám neustále v batohu a jím s nimi vše co jde. Trénujte. :)

  19. Takuto 2008-04-02 11:14

    Jíst s hůlkami jsem zvládl hned na poprvé, ale chvíli mi dalo vybalancovat pohyb pro nabírání, ale pak už jsem zvládl i větší kusy předmětů. A bylo to opravdu úplně jiné, než jíst příborem, i po estetické a pocitové stránce.

  20. minety 2008-06-19 09:50

    Na poprvé mi to tedy šlo jenom ve vzduchu, jakmile sem se chtěla najíst, bylo po pohodě. Po deseti minutách jsem vzala každou hůlku do jedné ruky a najedla se :D . Teď už to ale zvládám celkem slušně. Je fakt, že je to milionkrát lepší pocit, než jíst příborem!

  21. Katy 2008-07-22 15:21

    mě to jde hned jím jako když mám v ruce vidličku musíte to pořádně držet když budete myslet jenom na to jídlo tak zapomenete jak držet tu hůlku proto se soustřeďte na správné držení a půjde vám to jak po másle mě to ohromě baví takhle jíst protože mi to jde a zbožňuju hůlky

  22. ententeak 2008-10-04 09:46

    A co nechápající lidi okolo stolu?
    To je taky bezvadnej pocit sledovat lidi u stejnýho stolu, který nevěřej tomu, že se tím dá najíst :)

  23. PucinQa 2008-10-08 20:15

    Tvůj blog mě velice zajímal a tak mě nadchl i tento článek. Musím tedy odpovědět. Mé poprvé bylo celkem jednoduché. Za takových okolností jako jsem byla já velmi jednoduché. Dědeček v Japonsku byl a jakmile mi ukázal svou techniku náruživě a rychle jsem ji zopakovala. Bylo to jednodušší než jsem si myslela.

  24. Hitem 2008-11-15 14:40

    Juj, já chytla pomeranč, sice mi hned zase spadnul, ale chytla xD.

    Děkuju za článek, okamžitě mě nadchl, a tak jsem běžela pro hůlky (rozumějte – něco co se za hůlky jen vydává :D), co máme v šuplíku. Pořád je musím upravovat a klouže mi to, ale vytrvám! :D

  25. ID:107 2008-11-25 09:37

    Tak jsem si potvrdil, že je držím špatně, o jeden prst výš, ale jí se mi tak docela dobře.

    Jednou na táboře jsem celých deset dní jedl hůlkami. To byly pohledy. ale nedělalo mi to problém, ať už jsem dostal krupici, párek nebo knedlíky.

    Ve školní jídelně jsem se je ještě neodvážil vytáhnout, ale co není, může být, ne?

  26. matesds 2008-12-04 08:54

    Já taky používám odlišný zpúsob, ale, slyšel jsem, že neexistují ˝správné˝ a ˝chybné˝ zpúsoby jak je držet.
    Takže, co řešit? :)

  27. DD 2009-02-04 16:04

    Mně trvalo pouhých 10 minut, než jsem je dokázal udržet a panipulovat s nimi. Teď už po nějaké době, co s nimi normálně jím, mi ani nepřijde, že bych měl dávat pozor a soustředit se na nabírání. Je jasné, že občas něco upadne, ale to se stává i s vidličkou a nožem.

  28. Meny 2009-03-19 15:21

    Ja mam moznost se v zamestnani stravovat i japonskym jidlem, tak jsem hned hulky zkusil a celkem mi to jde. A navic mi japonska jidla moc chutnaji, ty jejich zajmave pikantni omacky jsou super. Je to uplne neco jineho, nez do sebe nahazet bagrem gulas.

  29. m0ss1n0 2009-04-01 12:13

    S hůlkami umím už asi pět let, nikdy sem ale neměl potřebu s nimi jíst. Před třemi roky jsem si koupil dva páry hůlek asi za 50 Kč, jsou lakované a vydrží snad vše. Nejdříve jsem jedl jenom misku čisté rýže. Včera jsem snědl celý oběd hůlkami (polévka se nepočítá :-D), a to ještě z talíře. Byla to rýže a maso a dnes mám nudle z čínské restaurace a zatím mi to jde skvěle… Ještě si stíhám číst tento článek.

  30. Skogen 2010-02-28 16:35

    Určitě to má něco do sebe, s hůlkami mizí západní hltavost, aniž by současně člověk působil zmlsaně. Prostě hůlky přimějí jíst s chutí, ale v poklidu :)

  31. Syska 2010-04-18 15:43

    já se to strašně moc chci naučit, a tak začínám trénovat…hm, někdy je to ok, někdy průšvih…tak držte palce jo :-)?

  32. Shareaza 2011-09-23 23:43

    Jsem četla, že když se jí hůlkami, tak se nesmíme ústy těch hůlek dotknout, je to pravda?
    jinak trénuji na čínských nudlích a trvá i půl hodiny než se najím :D

  33. Vašek 2012-02-21 11:15

    Budu si muset asi koupit ty lakované. Uřízl jsem je z držáku na smeták a nejde mi to.

Vložení komentáře