Japonské freeware hry

Jakub Lhota – 2007-01-24

Je až s podivem kolik se v zemi, kde tvrdou rukou vládnou konzole všech druhů, barev (kde jinde by se tak uchytilo růžové DSko) a velikostí a kde lidé k Persoconům zasedají spíše z pracovní nutnosti, nebo aby si užili nějakou tu eroge, najde kvalitních programátorů. Navíc se často jedná o talenty, schopné tvořit zapamatováníhodné a originální hry. Dnes si představíme dva z těch nejznámějších a jejich tvorbu.

Kenta Cho

Tvorba Kenty Cho zaštřešená značkou vývojářského studia ABA Games, do kterého z tvůrčích důvodů zatím nehodlá přibírat další spolupracovníky, se postupem času stala na první pohled snadno rozpoznatelnou. Autor si libuje ve vysoce stylizované audiovizuální stránce, které vévodí freneticky poletující geometrické tvary a akci podtrhující hudba.

Jeho začátky nebyly nikterak slavné. První hrou byla celkem ujetým způsobem zpracovaná sportovní hříčka Masashikun Hi!, ve které šlo hlavně o to, ukázat, že sportovní arkáda nemusí být jen únavný clickfest. Následoval o něco méně povedený Wok, aneb ekvilibristika s čínskou pánví.

Nehynoucí slávu a uznání a hlavně spokojené hráče si Kenta Cho získal až příklonem k žánru shoot’em up. Prvními vlaštovkami bylo trio Noiz2sa, rRootage a Parsec 47. V podstatě šlo o hratelnostně klasicky pojaté top-down střílečky ve stylu mého v mladí velmi oblíbeného Raptora, nebo třeba Turricana.

Poté následovaly o něco originálnější kousky: Tumiki Fighters a Torus Trooper. Pokud vám zrovna chybí adrenalin a netrpíte závratěmi, tak vřele doporučiji druhou z výše uvedených her. Z nejnovějších počinů stojí za zmínku můj oblíbený titul Mu-cade. Jedná se o návykovou variaci na klasického mobilového Snaka. Hráč se musí udržet v aréně a zároveň ničit protivníky, kteří se ho budou snažit vytlačit. Čím delší vaše raketka je, tím více se ke slovu dostává dobře zvládnutá fyzika a zábava graduje.

Daisuke "Pixel" Amaya

Přiznejme si, že hry Kenty Cho, ve kterých jde hlavně o překonávání high-score nemají přespříliš dlouhou trvanlivost. Oproti tomu je hra Doukutsu Monogatari (v anglické lokalizaci: Cave Story) poněkud jiné kafe. Na freeware titul prošel Jeskynní příběh až nezvykle dlouhým vývojem. Daisuke Amaya svůj majstrštyk dolaďoval a piplal skoro pět let. Mezitím vydal hříčku Ikachan, jež částečně možnosti nadcházejícího hitu demonstrovala.

Zasloužený úspěch dokončeného titulu byl ještě umocněn překladem do angličtiny. Hra se pak rozšířila do celého světa a získala si věrnou fanouškovskou základnu, která se zabývá tvorbou modů, ale i kreslením mangy podle hry.

Samotná hra čerpá inspiraci z 2D plošinovek jako je Castlevania, nebo původní Metroidy. Brilantní hratelnost je okořeněna jednoduchými RPG prvky: hrdinovi se zlepšuje zdraví a unese více munice. Zbraně lze navíc modifikovat a sbíráním zkušeností (které však můžete snadno i pozbýt) zlepšovat jejich účinek. Cave Story také disponuje velmi zdařilým příběhem, který má tři různé konce. Na hráče tu čeká spousta secretů, což je jen další z mnoha důvodů, proč tento kousek po dohrání začít znovu.

O Cave Story se mluví jako o nejlepší freewarovce všech dob. Garancí kvality je i fakt, že se s požehnáním autora chystá konverze na Nintendo DS a Sony PSP. Pro mě je tato hra důkazem, že o zábavě nerozhoduje fotorealistická grafika, vyžadující nejnovější železo za desetitisíce.

Zdroj: Hrej!

Komentáře

  1. Caparso 2007-01-24 23:06

    Všechny zmíněné hry jsou samozřejmě zdarma ke stažení a najdete je mimo jiné na stránkách Hrej!

    Přeji příjemnou zábavu!

Vložení komentáře