Epilog

Jakub Lhota – 2012-08-21

Bylo fajn být součástí druhé (nebo možná třetí?) vlny zdejších (míněno ČR/SR) japanofilů. Trochu pozdě ale přece jsme zasáhli do trendu „psaní o anime“. Začali jsme s obrovským nadšením, ale bez vybroušeného stylu a řádného insightu do problematiky. První články tak byly spíše jakýmsi odrazovým můstkem k získání cenných zkušeností. Ty se snad v průběhu let podařilo přetavit ve vyšší levely. Protože sice máme články, za něž se lze stydět (některé naše pokusy o vaření, které ale na netu částečně zlidověly – blogísků, jež převzaly náš Reanimated rámen je nespočet), ale taky jsou tu ty, na které jsme hrdí (reportáž z návštěvy šéfa Pierrotu či interview s Ericem Calderonem atd.).

Možná jsme ale měli spíš začít fansubovat, nebo psát o Narutu. Ne, to bych kecal. Chtěli jsme o anime psát tak, jak je možné psát o filmech či hrách. Kromě obligátních recenzní občas zplodit i nějaký ten insiderský článek. Jenže informací ze zákulisí a z výroby anime není bohužel tolik anebo nejsou v angličtině (ne každý dává na web tiskové zprávy o vývoji svých sérií a filmů jako Production I.G).

Samotný anime průmysl se začal postupně (k naší nelibosti) měnit. Hlavním artiklem je teď moe a ne dobré příběhy. Zásadní změnou jsem však nejspíš prošel já. Anime mě prostě už nebaví. Fascinace japonskou kulturou mi toho dala hodně. Když vezmu jen to anime jako vrchol ledovce, tak můžu říct, že to, co mi dodnes visí v topce se může řadit mezi to nejlepší vůbec, čím mě jakýkoliv druh zábavy mohl ohromit. Možná jsem se namlsal až moc a eskalaci mých očekávání nemohlo nic uspokojit (výjimky taky jsou, viz nedoceněný Redline). Myslím, že nastal čas dát si pauzu. Kdoví jak dlouhá bude…

Je taky na místě poděkovat lidem, kteří Reanimated nějakým způsobem ovlivnili. Ať už pro nás psali, či nás podporovali svou přízní. Děkuji proto redakci i všem externistům. V první fázi nám výrazně pomohl Lukáš Tomšů, přetažený z jeho vlastního webu věnovaného novým sériím. S druhou mízou a s články oplývajícími akademickým vhledem k nám přišel Milan Šimák. No a nakonec se nám inspiraci hudbou snažil vštípit Martin Zub.

Díky lidem, co s námi kdysi trávili čas na IRC (princezna, Phyrexian, Will-Rock, steelista, hintzu, Flanker). Díky lidem, co pravidelně sdíleli své názory pod našimi články. A ještě jedno kolo díků si zaslouží steelista a hintzu – za rady, které se víceméně na našem vývoji odrazily. Nakonec upřímně děkuji všem našim čtenářům. Vaše počty byly v jednu chvíli dosti solidní, a to nás těšilo. Doufám, že se ještě někdy setkáme. Třeba až u nás vnímání japonské popkultury ještě o něco vyzraje. Nebo až Kenji Kamiyama dá dohromady třetí Stand Alone Complex. Do té doby můžete mé dojmy ze sledování pohyblivých obrázků (ať už animovaných, či hraných) zachytit na ČSFD (pod zřejmým nickem začínajícím na R). Přemýšlím také o jedné další možnosti. Ale nechci nic slibovat dopředu. Takže zatím! Mata ne!

Komentáře

  1. Lusi 2012-08-21 18:53

    Bai bai!
    …a dík za všechny ty ryby.

    (Chci říct: Za anonymní čtenáře děkuji za fajn počtení v průběhu let :)

  2. LaughingMan 2012-08-21 22:32

    Na mě osobně takovéhle projevy působí poněkud pateticky a zbytečně. Pokud se ti směřování dnešního anime nelíbí, tím spíš by stálo za to vytrvat a nabídnout alternativu. Škoda no, teď už české internetové otaku komunitě zbívají jen ty troll fóra.

  3. trapatea 2012-08-21 22:54

    No ale, čekal jsem správnej výstup z doby ticha, jakousi n mízu…

    Škoda, škoda…

    (viděl jsem na letošním Anifestu Dopis pro Momo. dvakrát! a bylo to fajn…)

  4. Caparso 2012-08-21 23:05

    Patetické to je. Jen jsem měl potřebu dát zbývajícím lidem nějakou odpověď a ne je nechat čekat. S nějakou tou alternativou si pohrávám a jsem rád, že mi to připomínáš. Jinak na to samotné psaní u nás moc lidí nezůstalo, to je pravda. Zájem zkušenějších psavců se už před časem přesunul jinam. Možná by stálo za to se nad tímto zamyslet, podobně jako to teď hintzu udělal s cosplay a fansub scénou. Každopádně bych se nechtěl s Japonskem úplně loučit. Jen nějak nevím jak dál a dlouhodobě chybí inspirace. Reanimated budou na netu stále viset a kdoví, třeba jednou dostojí svému jménu. Prozatím tu ale bude ticho a trochu mě mrzí, že jsem velkohubě ohlašoval comeback.

  5. Caparso 2012-08-21 23:32

    Lusi: bereme ručník a Stopařova průvodce a jedem na výlet do nějaký jiný galaxie :)

    trapatea: Letter to Momo mám v hledáčku. Kdybych nebyl ve Finsku, tak bych na ten Anifest kvůli tomu jel. A to jsem ještě na conu nikdy nebyl…

  6. LaughingMan 2012-08-22 00:24

    Mimochodem já tam kvůli němu jel :)

  7. steelista 2012-08-22 18:37

    Anime, manga, fansubování a Japonsko už mě též tolik neláká, třebaže mi to všechno zásadně ovlivnilo život. Díky za tento solidní kousek webu.

  8. dooku 2012-09-12 20:30

    Reanimated jsem si oblíbil, snad proto že jsem jej objevil v době, kdy jsem s anime začínal. V poslední době mě už také jaksi přešla chuť na japonskou kulturu. Přesto na reanimated ještě občas z nostalgie zavítám. Tak, Caparso, děkujeme za tvé články!

  9. Razer 2012-09-25 01:39

    Říkal sem si, kdy k tomu dojde. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, jak vypadá ztráta chuti/možnosti psát pravidelně recenze a články. Trochu se teď rozepíšu jako někdo, kdo se snažil se zdejší stránkou nejenom držet krok, snad to bude někomu stát za přečtení.

    Budu znít domýšlivě, ale Reanimated sem posledních 5-6 let bral jako jedinou konkurenci ke “svému“ Foxaxe.com. Navíc obě stránky začínaly na chlup ve stejné době (data prvních článků v db jsou u mě o pár měsíců posunuta) a dopracovaly se i k +- stejnému počtu recenzí…

    Vím, že zde existovalo hodně blogů, nebo dokonce stránek viz Hintzův zápisník, ale nikdo se nesnažil jít alespoň trochu do hloubky ne u jednotek, ale desítek článků jako právě Reanimated a Foxaxe. Tím neříkám, že se to vždy dařilo ,) Ale vždy mě potěšilo napsat o něčem 1. tuzemský článek/recenzi svého druhu – např. o Minna no uta, nebo právě návštěvě Y. Nunokawy.

    Jinak zdravím Steelistu, který ač přímo nepsal články, nakopnul kdysi i FA alespoň odkazem a radami.

    Mě už před lety s doslova brutálním nástupem Naruta začalo docházet, že ČR je příliš malá na stránky podobného ražení jako ty naše, ale psaní mě bavilo a času bylo také relativně dost a tak sem spolu s ostatními autory pokračoval.

    Jp. kultura mě neunavila, snad protože sem se vždy koukal jen po tom, co mě osobně bavilo a nehleděl na novinky, nebo populární série – to samozřejmě návštěvnosti stránek s už tak specifickým zaměřením moc nesvědčilo… . Ale samozřejmě, člověk začíná po těch letech vidět jisté stereotypy, které jsou u nových sérií čím dál tím čitelnější. Absence kvalitních novinek z branže byla další velké mínus – komerční servery pouze kopírují tiskové zprávy a já mám pravidelně pro pár stovek lidí prolejzat obskurní anglofonní blogy… Nic bych nedal za to, že podobná myšlenka napadla i osazenstvo Reanimated .-/ .

    A tak to dopadlo jak to dopadlo, FA sice ještě stále čas od času kope, ale směr je bohužel podobný.

    LaughingMan: Tak abych si přihřál polévku ještě více, po letech dřiny sem si splnil dávný sen a vytvořil databázi všech anime a mang, kterou sem začlenil do mého druhého webu postavy.cz – v jednom ohledu je lepší než jakákoli světová. Ač obsahově na začátku, může stavět na relativně pokročilém systému a nějaké té návštěvnosti.
    Takže kdyby chtěl někdo přiložit ruku k dílu jako neuvěřitelný a k mému překvapení zde zmiňovaný pracant Phyrexian, má kde – zde ukázka jak by mohla databáze vypadat i u jiných děl http://www.postavy.cz/svet/berserk/
    Samozřejmě i na postavách jde stále “jen“ o nadšeneckou práci lidí pro lidi, protože cokoli nezávislého s návštěvností pod 30.000 za den si v ČR vydělá se štěstím jen na svůj provoz… .

    PS: Jakube ručně sem nedávno při třídění procházel pár tisíc anime a mang a mohu ti zaručit, že i když je z toho kvanta skvělé jen asi 0,5%, dalo by to velkou práci je všechny shlédnout/přečíst – jen absence překladu alespoň do angličtiny je většinou docela zásadní problém, ale i to by šlo vyřešit, dokud ještě není našinec tak starý na učení ,-D
    I když jsme se osobně moc neznali, přeji hodně štěstí do budoucna – byl jsi i s ostatními z Vaší redakce důstojný “konkurent“.

Vložení komentáře