Co je to Matrix? - ehm Real Drive?

Jakub Lhota – 2007-12-30

Mangaka stojící za kultovním dílem Ghost in the Shell, Masamune Shirow, má se spoluprací s Production I.G dlouholeté a nejspíš i veskrze pozitivní zkušenosti (nebo jen zatraceně tučné honoráře pozn. red.). Nejdříve působil jako poradce týmu režiséra Kenjiho Kamiyami při pracích na GiTS: SAC, poté stvořil původní koncept právě vysílaného Ghost Hound a v dubnu 2008 vypluje na povrch zcela nový brand: Real Drive.

Žánrově půjde, jak jinak, o neo-futuristický sci-fi thriller. Na režisérskou stoličku usedne Kazuhiro Furuhashi, jenž si vysloužil ostruhy na skvělém Chevalierovi. Scénář dostal na starost Junichi Fujisaku, režisér Blood+. Mangaka Tetsuro Ueyama (Metal Guardian Faust) zpracuje design postav.

Příběh

Real Drive Artwork

V roce 2061 to bylo již padesát let od doby, kdy lidé vyvinuli tzv. „Síťovou společnost“. Mělo se za to, že tato nová infrastruktura bude utopií, kde spolu lidé budou neustále ve spojení na vědomé úrovni. S tím však přišly nové sociální problémy jako úniky osobních dat a nárůst kvanta zmanipulovaných informací. I přesto se ukázalo, že se lidé nedokázali přimět Síť opustit a stále na ni při výměně informací spoléhali.

Za čas byla spuštěna nová Síťová doména s mnohem pokročilejšími ochrannými prostředky: Meta Real Network, zkráceně Metal.

Metal uchovával data osobních vzpomínek v samostatných, dobře chráněných, organických kyber enklávách. Tyto takzvané „bublinové skořápky“ nakonec prostoupili každodenní lidský shon.

Lidé se postupně naučili, jak uvolnit své instinkty v zabezpečeném prostředí Metalu. Vypuštěné instinkty utopily vědomí každého jednotlivce v moři informací a odhalily ho tlakům touhy, zatímco normy a regulace omezovaly skutečný život. A tak se začal objevovat rozkol mezi těmito dvěma světy jako zvláštní odchylka za hranicemi představivosti. Experti soupeřící s hlubokým mořem Metalu za účelem vyšetřování a dešifrování těchto odchylek se nazívají „Cyber Divers“.

Toto je příběh Cyber Divera jménem Masamichi Haru, jenž se při své práci pohybuje na tenké červené linii reality.

Mohlo by se zdát, že se Masamune Shirow opakuje. Opět tu máme variaci na střetávání se skutečnosti a fantaskního metaprostředí. I tak se podle mě stále jedná o zajímavé téma, jímž mohou autoři oslovit diváky na intelektuální úrovni.

Zdroj: Production I.G Worklist

Komentáře

  1. Pe 2008-02-01 18:39

    Rozhodně tento příběh stojí za hlubší úvahu, takže by mohl diváka nalákat. Jejich hlavní obrázek – logo, vypadá velice hezky, hl. na originál. japonské verzi s animacemi.

  2. Madlenka 2008-05-24 20:43

    Nazev “cyber diver” ma neco spolecneho s romany Lukjaněnka? Dvojice z jeho knich ma trochu podobny motiv =). Jinak uz hledam dalsi recenze, vypada to zajimave…

Vložení komentáře